JAVNO PREPUCAVANJE

KARAMARKO VRATIO UDŽBENIKE Jovanović: 'Očito mu je teško čitati. Zato je i studirao deset godina'

Dva paketa udžbenika iz povijesti vraćena su danas na adresu pošiljatelja

ZAGREB - Dva paketa udžbenika iz povijesti vraćena su danas na adresu pošiljatelja - ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Pošiljatelj ovećeg paketa je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, kojemu je Jovanović dan ranije ironično poslao školske udžbenike s namjerom da mu pojasni kako - unatoč tomu što je profesor povijesti - ima površan uvid u udžbenike iz povijesti.

Naime, Jovanović je HDZ-ovu šefu poslao školske knjige jer je Karamarko ustvrdio da udžbenici marginaliziraju Domovinski rat. U popratnom pismu Jovanović je naveo kako je ta teza netočna i zlonamjerna, a uz to je - “ne bi li mu olakšao istraživanje” - Karamarku poslao i kratki pregled prikaza Domovinskog rata u udženicima za 8. razred.

No u HDZ-u su uzvratili pošiljkom i priopćenjem u kojemu stoji kako je ministar Jovanović u pismu upućenom Tomislavu Karamarku po tko zna koji put javno demonstrirao žalosnu činjenicu da uopće ne razumije sustav kojim „upravlja“.

“Trijumfalno izjavljuje da je planom i programom za povijest predviđeno da se Domovinski rat obrađuje najviše četiri nastavna sata - a upravo u tome i jest najveći problem! Da je samo pročitao Nacionalni okvirni kurikulum, na kojem je radilo više od 500 znanstvenika, pročitao bi kako je utvrđena potreba da se u osnovne i srednje škole uvede Domoljublje kao posebna nastavna tema unutar koje bi se obrađivao i Domovinski rat”, stoji u priopćenju HDZ-a.

Da je radio svoj posao kako treba, poručuju HDZ-ovci, trebao je prilagoditi planove i programe te povećati broj nastavnih sati i nastavnih sadržaja o „Postanku i razvoju samostalne hrvatske države“ kroz koju se obrađuje Domovinski rat.

Međutim, HDZ-ovci su otišli i korak dalje te ustvrdili kako, umjesto toga, “ministar šalje udžbenike na recenziju u Beograd želeći uvjeriti osobu koja je aktivno sudjelovala u agresiji na Hrvatsku da može biti zadovoljna njihovim sadržajem, a da se pritom nikada nije sjetio poslati ih braniteljskim udrugama”. Tim je činom, zaključuju u HDZ-u, ministar Jovanović iskazao ne samo pomanjkanje političkog sluha, nego je nepovratno izgubio i profesionalni kredibilitet.

“Budući da je sadržajem njegovih udžbenika o Domovinskom ratu zadovoljna osoba koja je sudjelovala u agresiji na Hrvatsku, koja je kao nagradu za zasluge dobila titulu četničkog vojvode, potpuno je jasno da nitko tko zna istinu o Domovinskom ratu tim istim sadržajem ne može biti zadovoljan”, poručuju u HDZ-u, zaključujući da je zbog svega toga Jovanovićevo slanje udžbenika Karamarku izgubilo svaki smisao.

ODGOVOR MINISTRA: PRIČA O TRI TOMISLAVA I UDŽBENICIMA

- Na žalost, aktualni čelnik HDZ-a, smatra da se politička snaga dokazuje prijetnjama i zabranama, dezinformacijama, zločestim i netočnim tezama, ili na primjer odobravanjem Kevine jame i najavom zabrane antifašističkih simbola, a ne činjenicama i istinom, piše ministar Jovanović u svojem otvorenom odgovoru Tomislavu Karamarku.

- Za razliku od njega i kao običan čovjek, građanin europske Hrvatske, ali i kao liječnik, političar i trenutno ministar znanosti, obrazovanja i sporta ne priznajem takve lažne argumente snage, nego samo snagu argumenata i istine. Istina se temelji na činjenicama. Činjenice o prikazu Domovinskog rata u našim udžbenicima su jasne i nedvosmislene. I provjerljive. Jednako tako na primjer i istina o pljački državnog proračuna, a to znači svih građana, jer se vrh HDZ-a služio državnim proračunom kao HDZ-ovim bankomatom za osobne i stranačke potrebe, je jasna i neupitna. Čak i na sudu dokazana.

- Uzalud Karamarko bježi od istine. Istina je sustigla i njega i HDZ. Za njega i stranku koju vodi bolje je da pročita udžbenike i ispriča se -prvo javnosti koju zlonamjerno dezinformira, a zatim i nakladnicima i autorima udžbenika povijesti koje je svojim lažnim izjavama, bez i jednog argumenata, uvrijedio, pa čak i ponizio. Iskrivljivanje teza o nekakvoj „recenziji“ udžbenika u Beogradu samo je dodatni dokaz da ne razumije da se protiv laži uspješno može boriti samo istinom. Istina uvijek pobjeđuje. A istina se može sažeti i u priču o tri Tomislava i udžbenicima. Boreći se za istinu i dokazujući da su naši udžbenici povijesti utemeljeni na činjenicama demantirajući laži dvojice Tomislava, Nikolića i Karamarka, poslao sam naše udžbenike povijesti da ih dobro pročitaju tri Tomislava, Jovanović, Nikolić i Karamarko. Kao i svaki znanstvenik srpski ministar znanosti, prof. dr. Tomislav Jovanović se na paketu pristojno zahvalio i uvažavajući načelo znanosti i znanstveno-istraživačkog rada pohvalio naše udžbenike. S druge strane Nikolić i Karamarko ostali su zarobljeni u svom neznanstvenom iskrivljivanju činjenica i manipulaciji javnosti, pri čemu se Karamarko pokazao najvećim negativcem budući je odbio čak i preuzeti udžbenike. Očito mu je teško čitati, a i kad čita ne razumije što pročita. Zato je valjda i studirao deset godina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2024 06:03