MINISTAR POLICIJE OŠTRO

Karamarko: Zlogukim hrvatskim sucima poručujem: Tuđman je vodio pokret stvaranja Hrvatske!

Ministar Karamarko na komemoraciji u Strugi: Mi danas živimo u demokratskoj Hrvatskoj zahvaljujući hrvatskim braniteljima i prvom hrvatskom predsjedniku
 Mate Piškor/CROPIX

SISAK - Nekima u Hrvatskoj ni danas nije drago kada se podsjećamo na dane iz Domovinskog rata. Vječni osporavatelji, ti zloguki hrvatski suci, pokušavaju sve obezvrijediti: i Domovinski rat, i ulogu prvog hrvatskog predsjednika, i hrvatske branitelje.

S ovog mjesta im poručujem: Domovinski rat je najsvjetliji trenutak hrvatske povijesti, a prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman vodio je općenarodni pokret koji je stvorio nezavisnu, demokratsku i slobodnu Hrvatsku. Mi danas živimo u Republici Hrvatskoj zahvaljujući hrabrim hrvatskim braniteljima i njihovoj žrtvi. Zato nikada ne smijemo zaboraviti što se dogodilo.

Rekao je ovo Tomislav Karamarko , ministar unutarnjih poslova u Strugi Banskoj, selu nedaleko Dvora, na obilježavanju 20. obljetnice napada na hrvatska sela Pounja, te pogibiju 10 hrvatskih redarstvenika, koji su na blagdan Svete Ane, 26. srpnja 1991. godine, zajedno s mještanima Struge branili ovo selo.

U sukobu s četnicima iz Srbije, koje je predvodio zloglasni kapetan Dragan, koji će uskoro biti iz Australije izručen Hrvatskoj, i lokalnim pobunjenim Srbima, ubijeni su Mile Blažević i Mile Pušić iz PU Sisačko-moslavačke te Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević iz Zagrebačke Policijske uprave.

Kako je skup izvijestio Marko Rašić, načelnik PU Sisačko-moslavačke, sisačka policija je zbog zločina u Strugi Banskoj do sada Županijskom državnom odvjetništvu u Sisku podnijela pet kaznenih prijava protiv 39 osoba zbog kaznenih djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zbog ratnog zločina nad zarobljeninicima te zbog ratnog zločina po zapovijednoj odgovornosti.

Većina prijavljenih nedostupna je hrvatskim vlastima, a, kako je rekao Rašić, hrvatska policija nikada neće prestati provoditi kriminalistička istraživanja i progoniti počinitelje ovog strašnog zločina.

Prije 20 godina, 26. srpnja 1991. četnici su pokrenuli svoj pakleni plan “Žaoka” kojeg je sa ciljem uklanjanja svih Hrvata iz Pounja osmislio kapetan Dragan. Sve je počelo strašnim granatiranjem pounjskih naselja, nakon kojeg su ujutro 26. srpnja 1991. godine iz pravca Dvora napadači, njih oko 800, krenuli na Pounje.

Najprije su zauzeli selo Zamlača. Iz toga su sela, koristeći civile kao živi štit krenuli prema Strugi, rušeći i paleći sve pred sobom. U Strugi Banskoj naišli su na jak otpor hrvatskih policajacaca i stanovnika Struge.

Policajac iz Struge, Mile Blažević Čađo, žrtvovao je život kako bi zaustavio napadače. Opasavši se eksplozivom skočio je na neprijateljski kamion s topom i minobacačem, te raznio sebe, ali i neprijateljsku posadu. Taj je hrabri čin Mile Blaževića četnike obeshrabrio i zaustavljeni su, a od poraza su ih spasili pripadnici JNA, koji su stvorili tampon zonu. Dio ranjenih hrvatski branitelja, koje su četnici zarobili, pobijen je pod krinkom zaštite JNA.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 17:05