ŠEF HDZ-a vs. SDP

KARAMARKOV ODGOVOR 'Čist sam, a i Kalmeta je nevin - dok mu se ne dokaže suprotno'

Vladajući, poručuje, vlastitu nesposobnost i katastrofalno stanje u državi prikrivaju napadom na HDZ
 Luka Gerlanc / CROPIX

ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko danas je odgovorio na optužbe koje na njegov račun stižu iz SDP-a i najavio da u ovom trenutku sigurno neće smijeniti Božidara Kalmetu s mjesta potpredsjednika HDZ-a niti mu sugerirati da napusti dužnost zadarskog gradonačelnika samo zato što ga je dio medija već sad proglasio krivim.

"Vjerujem u presumpciju nevinosti i ne možemo čovjeka optuživati i procesiurati u tom smjeru samo zato što se određeni dio tiska upravo tako usmjerio i već sad ga proglasio krivim", rekao je Karamarko u intervjuu za RTL televiziju dodajući kako još ništa ne znači ni to što je uhićen velik broj Kalmetinih suradnika. "Pustimo da Državno odvjetništvo obavi svoj posao, a onda kad dobijemo presudu, kad vidimo što se događa, postupiti ćemo kao odgovorna stranka", naveo je.

Pritom je dodao i da četiri osobe koje su uhićene nisu članovi HDZ-a i da je prvi uhićeni, Sapunar, doveden od čelnika jedne stranke iz Kukuriku koalicije pitajući može li se onda implicirati krivica i odgovornost tih stranaka. "Pustimo da DORH obavi svoj posao", rekao je.

Upitan bi li njemu 'ispred nosa' moglo nestati 40 milijuna kuna odgovorio je protupitanjem: Kako je u Riječkim tržnicama nestalo 80 milijuna kuna? Dodao je da ima tih slučajeva puno ponovivši da treba pričekati presudu i nikoga unaprijed ne optuživati.

Na upit je li policija istraživala tadašnjeg ministra Kalmetu i te afere dok je on bio na čelu MUP-a, Karamarko je kazao da je Vlada HDZ-a pokretala sve te aktivnosti i postupke. "Zato smo i počeli s HDZ-ovim 'nepodopštinama'. I zato govorimo o katarzi koju smo prošli, a mnogi to nisu i čeka ih taj proces", naglasio je.

Ministru Jovanoviću, koji je rekao da Karamarko nagluh i ne vidi dobro jer na čelu obavještajnih službi i kao ministar unutarnjih poslova nije vidio kriminal, odgovorio je da "jako malo poznaje zakon" i da bi trebao pročitati zakon o obavještajnoj službi i unutarnjim poslovima pa bi vidio koja je njihova uloga.

"A ono jučer što je rekao - to je bila parada pokušaja da se više ne govori o njihovim neuspjesima, jer ova Vlada je gotova i pitanje je vremena koliko će trajati njihova agonija. Oni više ništa ne mogu napraviti. Zadnji vapaj građanima je: 'Ali, vidite, HDZ je lopovska organizacija, a mi smo jako dobri'. Ako ćemo o lopovskoj i zločinačkoj organizaciji onda se možemo doista baviti njima, a otvorit ćemo i te neke teme".

Na izjavu ministra Linića da nisu krivi pojedinci nego stranka koja je stvorila okružje u kojem je moguć bio kriminal ogromnih razmjera, odgovorio je da su mnogi članovi HDZ-a procesuirani i na sudu kao i da se od toga distaniciraju. "Mi danas imamo, ne drugi, nego drugačiji HDZ. Mi smo u HDZ vratili domoljublje, a izbacili nepoštenje. Prema tome, Linić je zadnji koji o tome može pričati", dodao je.

Na upit štiti li Kalmetu zbog poslova koje je tvrtka Soboli svojevremeno imala s HAC-om, Karamarko je odgovorio: "Pustimo zlonamjerne priče koje bi trebale biti u funkciji kompromitiranja i stranke i mene. Ta tvrtka je doživjela neugodnosti baš zbog mene jer sam bio u njoj dvije godine, ali sam izašao. Nemam s tom tvrtkom ništa", kazao je i dodavši kako je i sam 1994. pokrenuo borbu protiv kriminala u pretvorbi i zbog toga nastradao te 2008. pokrenuo neke procese. "Gdje su ta gospoda bila dok smo mi to radili? Jesu li ikad pitala što se događa s imovinom Saveza komunista Hrvatske koju su oni spremno preuzeli? I gdje je nestala ta tzv. narodna imovina? Što se događa s kupnjama hotela na Bohinju? Tko će to istražiti?"

Na upit zašto nije istražio sve vezano uz imovinu Saveza komunista dok je bio ministar, Karamarko je odgovorio da će to "sigurno istražiti". "Bilo je puno posla. Nekad i ne stignete, a nekad i nemate policijske snage da sve te stvari pokrećete. Ali, pitanje je i odvjetništva koji pokreće takve istrage. Po novom ZKP-u, policija je 'taksi služba' koja dovede uhićenika i eventualno ispita osumnjičenika. Ali, na odluku se sve šalje DORH-u", kazao je.

Karamarko je komentirao i aktualnu gospodarsku situaciju i opetovano se usprotivio privatizaciji i povećanju poreza, a na pitanje kako bi riješio deficit, odgovorio je da se problem pokušava riješiti s kraja i da je vladina porezna politika destruktivna jer antagonizira ulagače i destimulativna je za poduzetnike. "Ako nema proizvodnje i investicija, ovo sve ostalo su priče za malu djecu. Sad će oni dizati PDV. Oni se ni ne slažu oko tog pitanja", rekao je i naglasio da rješenje vide u novoj poreznoj politici, stimuliranju proizvođača da bi se otvarala nova radna mjesta, a za što je ključna politička volja i promjena zakona.

"Bitno je stvoriti optimizam, ovo je država koja ima nevjerojatne potencijale koje možemo iskoristiti", naglasio je.

Komentirao je i izjave iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara da je premijer Milanović nepoželjan u Vukovaru, rekavši da je "uvijek za civiliziranu komunikaciju", ali da frustira što ni premijer Milanović, ni predsjednik Josipović ne akceptiraju članak 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, "a taj članak rješava sve", jer kaže da se ne može primjenjivati ako ne doprinosi dobrim odnosima između manjina i većinskog naroda.

Na pitanje zašto HDZ ne želi da se u Ustav ugradi odredba o nezastarjevanju kaznenih djela teškog ubojstva, Karamarko je odgovorio da žele biti jako precizni što su teški zločini. "Govorimo o zločinima počinjenima u vrijeme Jugoslavije u odnosu na hrvatske emigrante i hrvatsku sirotinju koja je bježala, o zločinima koji su počinjeni od 8. svibnja 1945. sve do do 1989. I želimo da se jasno definira da su to zločini koje možemo nazivati državnim terorom. To je organizirala država, Partija. Kroz to želimo prvenstveno osuditi komunistički sustav", rekao je dodavši da zločini koji su počinjeni u suvremenoj hrvatskoj državi ionako nisu u zastari, a razlika je u tome što su procesuirani, za razliku od onih u Jugoslaviji koji su nagrađeni od svojih nadređenih.

Podsjetimo, SDP-ov saborski zastupnik Peđa Grbin pozvao je jučer u Zadru zadarskog gradonačelnika i bivšeg ministra prometa Božidara Kalmetu da podnese ostavku zbog slučaja korupcije u Hrvatskim autocestama (HAC), a ministar Željko Jovanović oštro je napao HDZ i njegova čelnika Tomislava Karamarka.

"Poručio bih Tomislavu Karamarku, koji je u to vrijeme bio šef tajnih službi, kako izgleda da je on štitio pljačkaše da ne budu otkriveni, a ne građane Hrvatske da ne budu opljačkani. I dalje tvrdi da on ništa ne zna, da ništa nije vidio, da ništa nije čuo. To tvrdi i Božidar Kalmeta, to tvrdi i Nadan Vidošević. Pa bih svoj trojici, pošto slabo vide, ne čuju, poručio da napuste svoje fotelje i neka zajedno igraju kviz 'Tko zna manje'", rekao je Jovanović na stranačkoj konvenciji zadarskog SDP-a.

Grbin je zadarskog gradonačelnika pozvao da zbog tih afera podnese ostavku i da se ostavi bavljenja politikom. "Zbog toga što je bio na čelu jedne ovakve korupcijske hobotnice, ako ima imalo morala, trebao bi ponuditi ostavku i trebao bi se ostaviti bavljenja politikom", rekao je Grbin.

U okviru istrage o izvlačenju novca iz Hrvatskih autocesta (HAC) šestorici osumnjičenih, među kojima dvojici bivših državnih tajnika HDZ-ovog ministra Božidara Kalmete - Zdravku Livakoviću i Milivoju Mikuliću, određen je jednomjesečni zatvor. Svi su osumnjičeni za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabu položaja i ovlasti te primanje i davanje mita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:29