DRAMA U BARANJI

Karašica probila nasip: Vojska priprema evakuaciju 1800 ljudi

Slavonski Brod, 030610.Zbog velikih kisa rijeka Orljava biljezi najvisu razinu od kada se vrse mjerenja. Prelila se preko nasipa kod mjesta Luzani i Oriovac u kojima su proglasene izvanredne mjere obrane od poplave. U pomoc je doslo 200 pripadnika HV.Na slici: pripadnici HV pomazu oko nasipa.Foto: Danijel Soldo / CROPIX
 Danijel Soldo / CROPIX

ŠUMARINA – Rijeka Karašica u petak je zaprijetila izlijevanjem preko dosada nasipa što je nadležne službe na terenu natjeralo na pripremu evakuacije oko 1800 mještana triju baranjskih sela – Šumarine, Luča i Šećerane .

Prva žrtva poplava: Preminula žena čiju je kuću zatrpao odron

Zbog poplave po kućama namještaj pliva, a usjevi trunu

U akciju utvrđivanja nasipa uključeno je i oko 250 pripadnika Hrvatske vojske, na čelu sa zapovjednikom Kopnene vojske generalom Mladenom Kruljcem koji su se iz Brodsko-posavske prebacili u Osječko-baranjsku županiju.

Trenutačno mjetašni i pripadnici Civilne zaštite pune nove vreće pijeskom koje se traktorima prevoze do nasipa. Nasip je na nekoliko mjesta već popustio, ali uz stalan rad ljudi uz rijeku, izlijevanje Karašice još se nije dogodilo.

Ugroženo stanovništvo još je većinom u svojim kućama. Tek su obitelji s malom djecom najmlađe odvezli kod rodbine u druge, sigurnije dijelove Baranje.

Ukoliko dođe do evakuacije, Baranjci ugroženi poplavama bit će smješteni u sportsku dvoranu u obližnjem Belom Manastiru.

Obilne kiše urušile su i most na cesti između Ladimirevaca i Satnice Valpovačke, pobjavila je osječko-baranjska policija.

Zabrinjavajuće je što se najviši vodeni val, koji stiže iz Mađarske i Austrije, tek očekuje. Zbog njega će porasti razina Drave, Dunava, ali i njihovih pritoka.

Među njima je i spomenuta Karašica čiji je vodostaje dosegao dosad nezabilježenih 316 centimetara.

Štete će biti milijunske

Zbog velikih materijalnih šteta na poljoprivrednim kulturama, stambenim i gospodarskim objektima, te infrastrukturi nastalih kao posljedica prekomjernih oborina koje su pogodile istok Slavonije, proglašena je elementarna nepogoda.

Za cijelo područje Vukovarsko-srijemske županije u petak je elementarnu nepogodu proglasio župan, Božo Galić. Poljoprivrednici i svi drugi stanovnici tog dijela Hrvatske koji su pretrpjeli neke od navedenih šteta trebaju se u roku od osam dana javiti lokalnim povjerenstvima za procjenu šteta od elementarnih nepogoda.

U vukovarsko-srijemskoj županiji navode kako je prema podacima Radarskog centra Gradište, koji je u sastavu DHMZ-a, u protekla četiri dana palo oko 150 litara kiše po četvornom metru. Višegodišnji prosjek za svibanj je, međutim, 57 litara po četvornom metru što govori o tri puta većoj količini oborina.

K tome, tijekom svibnja već je bilo jačih kiša, pa je na nekim područjima palo i četiri puta više oborina od prosjeka.

Silne padaline sustavi melioracijske odvodnje nisu bili u stanju prihvatiti, niti odvesti u vodotoke što je rezultiralo plavljenjem polja, ali i kuća i dvorišta, a najteže stanje bilo je u Babinoj Gredi kod Županje.

U procjenu šteta moći će se krenuti nakon povlačenja vode, no preliminarne procjene spominju da bi štete mogle biti milijunske. (S. Butigan)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:33