NADBISKUP U MIRU

Kardinal Bozanić dobio novu funkciju u Vatikanu, Papa ga imenovao u najvažniji Dikasterij

Papa Franjo je imenovao članove Dikasterija za evangelizaciju, u Odjelu za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu

Josip Bozanić

 Damir Krajač/Cropix

Papa Franjo je danas imenovao monsinjora Samuelea Sangallija, dosadašnjega dužnosnika u Dikasteriju za biskupe, dotajnikom u Odjelu za prvu evangelizaciju i nove partikularne Crkve Dikasterija za evangelizaciju, javlja Vatican News.

Mons. Sangalli rođen je 1967. u talijanskom gradu Leccu, a za svećenika je zaređen 1996. godine.

Diplomirao je obrazovne znanosti na Sveučilištu Roma Tre, doktorirao filozofiju na Papinskom sveučilištu Gregoriana, gdje predaje, te postigao licencijat iz duhovne teologije na Teresianumu. Predaje također na Slobodnom međunarodnom sveučilištu društvenih studija Guido Carli u Rimu.

Osim imenovanja dotajnika, papa Franjo je imenovao također članove Dikasterija za evangelizaciju, u Odjelu za temeljna pitanja evangelizacije u svijetu, među kojima i zagrebačkoga nadbiskupa u miru kardinala Josipa Bozanića.

Inače, to je najvažniji dikasterij te mu je Papa osobno na čelu.

Podsjetimo, ranije ovog mjeseca papa Franjo prihvatio je zahtjev za umirovljenjem zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića kojega je na mjestu zagrebačkog nadbiskupa naslijedio monsinjor Dražen Kutleša.

"Apostolska nuncijatura u Hrvatskoj ima čast obavijestiti da je Sveti Otac prihvatio odreknuće nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića od pastoralnoga upravljanja Zagabačkom nadbiskupijom. Naslijedit će ga Mons. Dražen Kutleša, dosadašnji nadbiskup koadjutor iste nadbiskupije", objavljeno je.

Kardinal Bozanić u ožujku 2024. napunit će 75 godina, što je po uobičajenoj praksi vrijeme kad se papi šalje zahtjev za odreknućem od službe, što papa može, ali i ne mora prihvatiti. Bozanić je to učinio godinu ranije.

Franjo je još u veljači imenovao dotadašnjeg splitsko-makarskog nadbiskupa i predsjednika Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Dražena Kutlešu nadbiskupom koadjutorom Zagrebačke nadbiskupije.

Bozanića je papa Ivan Pavao II. imenovao zagrebačkim nadbiskupom 5. srpnja 1997., a dužnost zagrebačkog nadbiskupa preuzeo je 4. listopada od dotadašnjeg nadbiskupa kardinala Franje Kuharića.

Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je kardinalom 2003.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. ožujak 2024 19:47