USKRŠNJA PORUKA

KARDINAL BOZANIĆ POZVAO VJERNIKE NA USTRAJNOST I POSTOJANOST 'Osjećamo koliko je ona potrebna u Crkvi i u hrvatskom društvu'

ZAGREB - Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u uskrsnoj je poruci vjernike pozvao na ustrajnost i postojanost ističući da pred središnjim otajstvom vjere koje slave u Svetom trodnevlju stoje sa svojim životom i vlastitim iskustvima koja su povezana s iskustvima njihovih bližnjih.

Kardinal naglašava kako promatramo Isusa, koji je prolazio kroz poniženje i bol, uronjen u svoje poslanje i nošen onim do čega mu je stalo - do našega spasenja i naše radosti.

Istaknuo je kako je Isus ljudski gledano imao puno razloga za ljutnju i pobunu, za odustajanje od dobra i milosrđa, ali nije odustao. "Ostao je ustrajan i postojan", rekao je dodavši kako čovjek uspijeva izdržati kušnju i napore kada shvaća da je zacrtani put i željeni cilj puno vrjedniji od trpljenja koje podnosi.

Naglasio je kako se u sučeljavanju sa zlom dobivaju udarci i otvorene rane, osjeća se gubitak snage, javljaju se sumnje i tjeskobe i poručio kako nas pritom ne smije svladati strah, nego isto stajalište i osjećaji koji su prisutni u Kristovu djelu otkupljenja.

Ako se prestrašimo trpljenja i poniženja, dopuštamo se zarobiti, dopuštamo se prevariti da je Božji neprijatelj jači od Boga, napomenuo je Bozanić dodavši kako nas taj strah vodi u odustajanje i u prihvaćanje lažnih sigurnosti, koje su tek dio još većega zarobljeništva.

Plodovi nestrpljivosti i odustajanja gorki su u svakom životnom području

Po kardinalovim riječima suvremeno se društvo odriče strpljivosti, premda ništa zbiljski u svom životu ne može ubrzati. "Zato su plodovi nestrpljivosti i odustajanja gorki, često i otrovni u svakom životnom području i na svim razinama", rekao je.

Vjernike je pred svetkovinu Uskrsa pozvao na ustrajnost i postojanost. "Osjećamo koliko je ona potrebna u Crkvi i u hrvatskom društvu", rekao je dodavši kako se iz dana u dan potvrđuje ista kušnja.

Podsjetio je kako se lako odustane od dobra i uđe u kompromise koji zlo održavaju na životu te se dopušta zlu da se predstavi u prihvatljivijem obliku, s umivenim i uljepšanim licem.

Istaknuo je kako je u odluci za dobro sadržana i muka koja slijedi nakon prihvaćanja dobra, ali je radost zbog plodova dobra veća od svake nevolje.

Ocijenio je kako na tom putu treba započeti od osobnoga života te dodao kako je tako i u životu zajednice koja - slijedeći dobro - zna kakav je put do cilja, ali je ometana u ostvarivanju dobra. "Tomu smo svjedoci i u hrvatskom društvu", rekao je dodavši kako zato važna čvrstoća s pogledom na cilj, konstantnost koja doslovno znači »stajati zajedno«.

Podsjetio je kako Božji neprijatelj u zajedništvu traži pojedine napukline, podjele, spletke, prostor u koji će udariti najsnažnije da se zajedništvo oslabi.

Stoga nije čudno da se izvlače pojedini slučajevi, ne bi li se zanemarila cjelina, ali i pogled otklonio od zla koje je prepoznato kao razorni otrov što nagriza postojanost i zajedništvo, koje nagriza hrvatsko društvo, naglasio je Bozanić.

Potvrdu za kršćansku ustrajnost i postojanost u vjeri u našoj sredini imamo, u kako je rekao, tako prisnom i životnom blaženom Alojziju Stepincu. "Koliko je samo podudarnosti toga Božjega službenika s Kristovim nadahnućem", rekao je dodavši kako Stepincu Bog povjerio cilj koji nije ispuštao iz svoga pogleda i srca.

Dao mu je da, kako je naglasio, u vjeri vidi plodove dobra koji nadilaze i preživljavaju navale zla. "Imao je proročko poslanje reći, upozoriti i savjetovati ono što je vodilo prema plemenitosti i pravednosti", istaknuo je Bozanić dodavši kako je Stepinac znao da je sve to govorio i činio u sjeni križa što ga je zlo namijenilo njegovu služenju.

Ocijenio je kako je blaženi Alojzije ustrajao - pazeći da se na njemu vidi Kristov lik. "Bio je postojan - svjestan da po njegovoj vjernosti jača postojanost braće i sestara u istoj vjeri", rekao je kardinal dodavši kako je Stepinac bio prokušan nevoljom i trpljenjem te je očuvao nadu.

Njegova strpljivost, istaknuo je, naša je sigurnost koju ponovno možemo iščitavati i slijediti, usidreni u dobru. Primjer njegova trpljenja i udaraca koje je primio očituje i kamo vodi odustajanje od dobra, podsjetio je zagrebački nadbiskup dodavši kako nas on trajno opominje da se ne smije ulaziti u kompromis sa zlom.

Stepinac nas poziva da je potrebno pročistiti društvo od neistine u raznim oblicima idolopoklonstva, nepoštenja, nepravde i bešćutnosti prema najslabijima, istaknuo je Bozanić dodavši kako primjer našega blaženika i ova Sveta godina milosrđa govori o nama vjernicima u otajstvu Crkve i našem svjedočenju u hrvatskom društvu.

Godina milosrđa prigoda da ne previdimo bližnje

Ona nas, kako je napomenuo, čini osjetljivijima za stvarnost naše uzajamne ljudske i vjerničke povezanosti i zajedništva. "Ova je godina prigoda da u daru ustrajnosti ne previdimo svoje bližnje; da im pružimo ruku kada klonu, da ih pratimo kada osjećamo da se gube, da za njih ustrajnije molimo kada ne vide Božju prisutnost te da budemo znakovi vječnosti u prolaznome", rekao je Bozanić.

Podsjetio je kako je u hrvatskom narodu duboko zaživio blagoslov jela koji je povezan uz slavlje Kristova uskrsnuća. "Lijepo je čuvati taj običaj i nastojati da on uistinu bude odjek vazmenoga slavlja u blagovanju Božjih darova, kao znak novosti u Kristu. Uskrsnom je novošću sve blagoslovljeno novim životom", istaknuo je.

"To jelo ne blagujemo sami, nego u zajedništvu", rekao je dodavši kako se u konkretnim okolnostima moramo upitati i odakle ta hrana dolazi.

Je li to hrana s hrvatskih polja, iz ruku hrvatskih zemljoradnika i ribara, iz hrvatskoga truda i nastojanja da živimo od lijepe domovine koju nam je Bog povjerio, rekao je Bozanić upitavši štiti li se naše poljodjelce, omogućuje li im se da obrađuju naša polja, kako bi donosila obilan rod, da oni i njihove obitelji žive od rada svojih ruku.

Ocijenio je kako blagovati zajedno podrazumijeva ljude, obitelji, širu zajednicu te upitao kakvo je stanje za našim hrvatskim stolovima. "Ima li nas ili su naši stolovi sve prazniji; gdje su djeca koja se raduju uskrsnim darovima, bojama, pisanicama, pjesmama; kako čuvamo kulturu Uskrsa i kako za nju odgajamo", rekao je kardinal poručivši kako je potrebno ponizno priznanje grijeha, prihvaćanje dobra i ustrajnost u dobru.

Tada je Uskrs uistinu sretan, u valovima dobra koji se šire iz slavlja u našim crkvama pa tada ni jedna rana previše ne boli i ni jedan križ nije pretežak, naglasio je Bozanić te vjernicima čestitao Uskrs.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 14:22