POLNOĆKA 2022.

Kardinal Josip Bozanić na polnoćki u Zagrebu: ‘Božić objavljuje božju ljubav prema čovjeku‘

‘U jaslicama koje nas vode do Betlehema nalazimo dijete Isusa. U tom djetetu nalazimo svoje korijene, svoj identitet‘

Josip Bozanić

 Damir Krajac/Cropix

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić pozvao je u nedjelju na polnoćki u Zagrebu na odgovornost prema sadašnjem trenutku, poručivši da "nitko nije isključen iz Božića, jer Božić objavljuje božju ljubav prema čovjeku".

Bozanić je predvodio misno slavlje u bogoslužnom prostoru blaženog Alojzija Stepinca na zagrebačkom Kaptolu. "Mi u ovaj crkveni prostor, u ovaj naš Betlehem, nismo došli Bogu koji je daleko od našega života, nego Bogu koji je blizu, koji je naš Otac koji se raduje što se na Božić okupila njegova obitelj", rekao je.

image

Josip Bozanić

Damir Krajac/Cropix

Naglasio je da "nitko nije isključen iz Božića, jer Božić objavljuje božju ljubav prema čovjeku potpuno besplatnu, koja se očituje u neočekivanom obliku".

Kazao je da je "Božić početak Isusova ljudskog postojanja u kojemu se pojavila milost Božja, spasiteljica svih ljudi, koja nas je odgojila da se odreknemo bezbožnosti i svjetovnih pobuda, te da razumno, pravedno i pobožno živimo u sadašnjem svijetu".

image

Josip Bozanić

Damir Krajac/Cropix

"Betlehem govori o konkretnosti ljudskog života, o važnosti naše sadašnjosti, jer jedino u njoj nam je dano živjeti. Svaki je trenutak važan, a uvijek je važan samo sadašnji trenutak, stoga trebamo biti odgovorni i za darovano vrijeme, i za vlastito tijelo, i za prostor u kojemu živimo", naglasio je Bozanić.

image

Polnoćka u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix

"U jaslicama koje nas vode do Betlehema nalazimo dijete Isusa. U tom djetetu nalazimo svoje korijene, svoj identitet, jer riječ je tijelom postala i nastanila se među nama", rekao je.

"Draga braćo i sestre, vama i vašima, posebno onima kojima nije moguće ovoga Božića doći u crkvu na božićno slavlje, te svima koji ste s nama povezani putem radija i televizije, od srca čestitam i želim sretan Božić!", zaključio je Bozanić.

image

Polnoćka u Zagrebu

Damir Krajac/Cropix

Biskup Palić predvodio polnoćku u Mostaru i upozorio na ratove širom svijeta

Misu polnoćku u mostarskoj katedrali predvodio je biskup mostarsko-duvanjski Petar Palić i u propovijedi rekao kako Božić otklanja tamu ratova poput onoga u Ukrajini i daje novu perspektivu življenja.

„Živimo u svijetu duboke tame“, upozorio je u prvostolnici Marije Majke Crkve biskup Palić dodajući kako je jedino mali Božić može promijeniti. Upozorio je kako se širom svijeta događaju ratovi navodeći kako je jedan od njih i onaj u Ukrajini.
„Ne znamo što nam je činiti. Očajnički želimo čuti dobre vijesti“, istaknuo je mostarsko-duvanjski biskup dodajući kako su nasuprot tome božićne ‘jaslice tame ispunjene svjetlom života‘.

„Dijete u jaslama je znak nama da Bogu ništa nije nemoguće. Od božićnih jaslica nitko nije otišao razočaran. Kristove jaslice nikada ne razočaraju“, istaknuo je.
Mise polnoćke služene su i drugim crkvama u Mostaru, među kojima je i crkva Petra i Pavla u kojoj pastoriziraju hercegovački franjevci.

Crna Gora: U Kotorskoj biskupiji na polnoćkama dočekan Božić

U Kotorskoj biskupiji vjernici su na polnoćkama ispratili Badnju večer i dočekali Božić.

Zvona kotorske katedrale Svetog Tripuna i drugih crkava Kotorske biskupije označila su okupljanje vjernika.

Posebno je svečano bilo u katedrali Svetog Tripuna, gdje je misu predvodio kotorski biskup mons. Ivan Štironja, koji je u nadahnutoj propovjedi pozvao na mir, ljubav, zajedništvo, na prekid rata u svijetu.

"Božić je, poštovani ljudi, sa svojom porukom ljubavi i mira, odgovor svima onima koji, bilo svjesno ili nesvjesno, izazivaju strah, krize, netrpeljivosti, razdore, nerijetko i ratove. Božić svima dovikuje: Ne bojte se, klonite se zla, a činite dobro, hrabro se suprotstavite zloduhu koji razara i ubija; neka se oholost zamijeni poniznošću, bahatost blagošću, zloća dobrotom. To je pravi put do pravoga mira", poručio je mons. Štironja.

Polnoćki u katedrali prisustvovali su predsjednici sve tri bokeljske općine, općine Kotor Vladimir Jokić, općine Herceg Novi Stevan Katić, te općine Tivat Željko Komnenović, kao i predsjednica SO Kotor Maja Mršulja i potpredsjednik Opštine Kotor Siniša Kovačević, kojima se biskup mons. Ivan Štironja posebno zahvalio na prisustvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:59