UHIĆENJE ŽUPANA

Karijera propala zbog 10.000 kuna: Ovo je priča o nenadmašnom vladaru hrvatskog sjevera

Posavec, barem prema imovinskoj kartici koju je objavio, nema preveliku imovinu, a sve što ima glasi na suprugu
Matija Posavec
 Goran Mehkek/Cropix

Matija Posavec bio je najmlađi župan u povijesti Hrvatske, nenadmašni vladar sjevera koji je pobjeđivao uvjerljivo u tri izborna ciklusa za međimurskog župana, političar koji je znao što je dobar PR, s ozbiljnim ambicijama da ostvari uspjehe i na nacionalnoj razini.

Sve je to palo u vodu kad je Jutarnji list prvi objavio da je nekadašnji mladi lav HNS-a uhićen u USKOK-ovoj akciji zbog sumnji da je primao mito i uhljebio neke svoje štićenike.

Politički talk show

Posavec je karijeru prvo počeo graditi u medijima. Od 1995. radio je na lokalnom radiju s nepunih 15 godina uređujući i vodeći nekoliko emisija. Za rani ulazak u politiku, pisali su mediji, vjerojatno je bio presudan politički talk show koji je uređivao i vodio od 2000., u kojem su gostovali razni političari. Među njima bio je i tadašnji predsjednik Sabora i HSS-a Zlatko Tomčić koji ga je nagovorio da se učlani u stranku.

Nakon prvih lokalnih izbora u Čakovcu, uspio je osvojiti neke mjesne odbore pa mu je Tomčić povjerio i vođenje lokalne organizacije. Budući da je uvijek bio ambiciozan, a to mu često nisu uvažavali, nezadovoljan zbog unutarstranačkih odnosa, krajem 2002. izlazi iz HSS-a i vraća se u medije i obrazovanje. Sve do 2005. radio je kao predavač u očevim autoškolama u Čakovcu i Prelogu, nastavio je raditi na lokalnoj radiostanici te u novinama, ali i baviti se politikom. Na ulazak u HNS nagovorio ga je 2004. tadašnji potpredsjednik stranke i međimurski dožupan Dragutin Lesar, a na izborima na kojima je Josip Posavec bio kandidat za župana, vodio mu je kampanju. Na lokalnim izborima u svibnju 2005. HNS je pobijedio i preuzeo vlast, a Posavec postaje glasnogovornik Međimurske županije.

Dvije godine poslije vodi i Čačićevu kampanju za parlamentarne izbore, a početkom 2008. izabran je za predsjednika međimurskog HNS-a.

Iduće godine održavaju se prvi neposredni izbori za župana na kojima je Posavec kandidat za zamjenika SDP-ova župana, što i postoje, sve do 2013. kad se odlučio odmaknuti od SDP-a i sam se kandidirati. Ta njegova odluka nije dobro prihvaćena ni u samom HNS-u, a posebno ne u SDP-u.

Neodlučnosti i koketiranja

Posavec je bio upozoren iz vrha stranke da bi se tadašnji premijer Zoran Milanović mogao naljutiti što koalicijski partner radi protiv njih na sjeveru, no Posavec je bio uporan i uspio u svom naumu da preuzme Međimursku županiju, s tek 33 godine, kao najmlađi župan. Tu se zadržao sve do danas. Osam godina i tri mandata na mjestu župana omogućili su mu da ima utjecaj u hrvatskoj politici. No, bio je poprilično neodlučan kad je u pitanju njegova stranka, ali i suradnja s drugim strankama. Uvijek kandidat, nikad predsjednik. Posavec je često neslužbeno puštao informacije da bi mogao preuzeti HNS, da bi se poslije predomišljao. Javno je istupao protiv koalicije na nacionalnoj razini s HDZ-om jer je znao da bi mu ona mogla jako naštetiti na sjeveru, gdje HDZ baš nije omiljen, ali je istodobno koketirao s Plenkovićem. Pretkraj Kukuriku vlasti istupao je i protiv koalicije sa SDP-om. Na zadnjim parlamentarnim izborima bio se dogovorio s njima, ako pobijede, da ga postave za ministra, ali znamo kako su ti izbori završili. I sve je bilo spremno da preuzme i HNS, no nakon europskih izbora 2019. Posavec ipak napušta stranku i postaje nezavisni župan.

Nema preveliku imovinu

Na zadnjim lokalnim izborima u svibnju mandat je osvojio s više glasova od bilo kojeg župana, i to u prvom krugu, 64,61 posto, a njegova stranačka kolegica s Nezavisne liste Matije Posavca Ljerka Cividini postala je nova gradonačelnice Čakovca. Posavec je prije osam godina Međimursku županiju oteo SDP-u, a sada je i nova gradonačelnica mandat izborila u srazu s SDP-ovim Stjepanom Kovačem, koji je također obuhvaćen istragom, ali zbog drugog kaznenog djela koje nema veze s tim djelima koja se Posavcu stavljaju na teret.

Posavec je imao i komotnu većinu u Županijskoj skupštini, odnosno sa 23 od 37 vijećnika mogao je komotno vladati bez koalicija.

Imao je i ambicije okupljati stranke centra na području Međimurja, Varaždina i Zagorja.

"Namjera je osnovati snažnu regionalnu centrističku opciju s naglaskom na promociju regionalne politike. Kad se pozicioniramo, možemo zajedno na sljedeće parlamentarne izbore i osvojiti dva do tri mandata", najavljivao je u lipnju planove.

Posavec, barem prema imovinskoj kartici koju je objavio, nema preveliku imovinu, a sve što ima glasi na suprugu koja radi u jednom odvjetničkom uredu.

Kao župan zarađuje 16.142 kuna, a supruga ima mjesečnu plaću od 6300 kuna. Na suprugu glasi i stan od 70 metara četvornih u Čakovcu vrijedan 750.000 kuna, oranica od 800 metara četvornih koju su procijenili na 225.000 kuna i garaža od 16 kvadrata u vrijednosti 110.000 kuna. Nemaju štednju, dionice ni značajnije pokretnine, osim automobila Renault Espace, koji jedini glasi na njega i koji je kupio na leasing od gotovo 30.000 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. ožujak 2024 07:25