STUDENT DIGI AWARD

KARLA ČURIN, AUTORICA APLIKACIJE 'OAZA' Osmislila “digitalnog psihoterapeuta” za pomoć ljudima koji se bore s depresijom

 
Karla Čurin
 Darko Tomas / CROPIX

Karla Čurin, 23-godišnja studentica zagrebačkoga Grafičkog fakulteta, osmislila je “digitalnog psihoterapeuta”, mobilnu aplikaciju Oaza za pomoć ljudima koji se bore s depresijom, anksioznošću i suicidalnim mislima.

S tom se idejom prijavila na natječaj “Student DIGI Award” kojim se traži najbolji mladi hrvatski inovator ili inovatorica.

Zagrepčanka Karla je gluha od rođenja. Ne posve, ali nosi slušni aparat i čita s usana. Govori jako dobro i nije time opterećena. Kaže da živi normalnim mladenačkim životom. Planira u srpnju završiti fakultet, ide u teretanu i želi pomoći onima za koje vjeruje da imaju većih problema od nje same - mladima koji se bore s depresijom. Kako nam je objasnila, aplikacija se temelji na strojnom učenju i omogućava ljudima, uglavnom mladima od 15 do 25 godina, s emotivnim i psihološkim problemima da ih podijele u sigurnom prostoru, terapijskoj oazi, u razgovoru s umjetnom inteligencijom. Ciljana skupina su mladi ljudi jer se oni, objašnjava Karla, ne usude razgovarati s roditeljima ili profesorima o svojim problemima, strah ih je od društvene osude i sve to drže u sebi. To je, naime, ona skupina koja “najviše visi na svojim pametnim telefonima”. Pokretač za ideju, priznaje, bio je jedan tužan i tragičan događaj koji ju je potresao.

- Odlučila sam napraviti aplikaciju nakon što si je moja dobra prijateljica oduzela život. Bila je tip osobe na koju nitko ne bi posumnjao da ima te probleme. Shvatila sam koliko je teško prepoznati znakove depresije ili suicidalnih misli čak i kod najbližih za koje misliš da ih jako dobro poznaješ - objašnjava.

Njezina ideja, upozorava, nije da aplikacija zamijeni stručnu pomoć psihijatra ili psihologa (iako se i s njima konzultirala u izradi), nego da mladi mogu u svakom trenutku otvoriti dušu, izjadati se i povjeriti nekome.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:48