ZASTUPNIK U EUROPARLAMENTU

KARLO RESSLER 'Nitko od kandidata neće imati bjanko podršku, ali izuzetno cijenim Plenkovića'

 Vlado Kos / CROPIX

Karlo Ressler, HDZ-ov europarlamentarac, u N1 Studiju uživo komentirao je predsjedanje Hrvatske Europskom unijom, predsjedničke izbore i nadolazeće unutarstranačke izbore u HDZ-u.

Upitan kako su prošla prva dva dana predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije, Karlo Ressler konstatirao je da je počelo uspješno.

EU ima određeni problem

- Pokazali smo da je Hrvatska i povijesno i kulturno dio Europe, ali od danas je simbolično i središte Europske unije. U sljedećih šest mjeseci imat ćemo prilike pokazati sve ono što naša administracija i ministarstva mogu nametnuti kao neke od bitnih tema na dnevnom redu Europske unije - rekao je za N1 televiziju.

- Mislim da će naša administracija dobiti dodatnu vrijednost i u budućnosti biti uključenija u Europsku uniju, kreiranje politika koje su važne za Hrvatsku, ali i sve u Europi - dodao je Ressler.

Pojasnio je zašto je predsjedanje važno i što donosi građanima. "Europska unija ima određeni problem - sve ono što se radi u Bruxellesu trebalo bi biti razumljivo građanima, da građani vide koji su benefiti članstva. Ovo je prilika da pokažemo i našu prisutnost, ali i naše sve bolje razumijevanje odnosa unutar Europske unije. Danas je Hrvatska puno uključenija i puno prisutnija u Bruxellesu i u boljem smo stanju zastupati naše nacionalne interese."

- Kolegama u Europskom parlamentu sve smo zanimljiviji i prate naša stajališta o budućnosti Europske unije.

Milanović će imati svoju ulogu

O ulozi Hrvatske u Europskom parlamentu kaže: "Svim kolegama smo zanimljiviji, više se prate naša stajališta, sve više žele čuti što mi mislimo o budućem smjeru Europske unije."

Osvrnuo se i na jedan od izazova predsjedanjem - pitanje proračuna Europske unije.

- Proračun je investicijski, za razliku od nacionalnih proračuna. Samo sedam posto odlazi na administraciju, ostatak je podijeljen, ugrubo, jedna trećina za poljoprivredu, jedna trećina za kohezijsku politiku - sve mjere i politike usmjerene na smanjivanje razlika između država članica, i treći paket usmjeren je na sve ono što je novo - programi u području obrazovanja, znanosti, podizanje konkurentnosti, podizanje razine kontrole nad vanjskim granicama - pojasnio je Ressler za N1 televiziju.

Kratko je prokomentirao ulogu novoizabranog predsjednika Zorana Milanovića u predsjedanju Hrvatske Europskom unijom.

"Vjerujem da će biti uključen. Vjerujem da svi u Hrvatskoj znaju važnost predsjedanja, koje ne treba precjenjivati, ali ni podcjenjivati. U skladu s ustavnim ovlastima imat će svoju ulogu."

O porazu Kolinde Grabar-Kitarović na predsjedničkim izborima rekao je:

"Što se tiče predsjedničkih izbora, jasno je da postoji više uzroka, ne vjerujem ni u jednu teoriju koja bi izdvajala samo jedan uzrok. Izbori su bili poprilično personalizirani. Ovo je bila poruka birača, kao što je poruka bila i na europskim izborima. Moramo biti spremni naučiti lekciju i uzeti pouke."

Osvrnuo se i na poruku birača, s obzirom na lošiji rezultat HDZ-a, kako na predsjedničkim, tako i na izborima za europski parlament.

"Čini mi se da HDZ vjeruje i u socijalnu i u tržišnu ekonomiju, u svakom od tih područja treba biti snažnija nego što je danas, da su nadolazeći unutarstranački izbori prilika da osnažimo svaku od tih komponenata. HDZ obuhvaća različite ljude", naglasio je.

Cijeni Andreja Plenkovića

Na pitanje koji je njegov favorit na nadolazećim unutarstranačkim izborima, nije dao konkretan odgovor. "Sad ulazimo u te izbore, oni još nisu služeno raspisani. Ovo je proces u kojem ćemo puno razgovarati. Za mene je bitno da imamo jasan smjer stranke i koji će ljudi predstavljati svaku od ovih komponenata i da nastavimo s modernizacijom", kazao je.

Na ponovljeni upit i pitanje podržava li smjer u kojem Andrej Plenković vodi HDZ, odgovorio je: "U fazi smo kada nitko od kandidata neće imati a priori bjanko podršku od nikoga, razgovarat ćemo o svemu. Cijenim Andreja Plenkovića, sve što je napravio i za HDZ i za Hrvatsku", pojasnio je Ressler.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. lipanj 2023 07:05