NA TERENU I VATROGASCI

Karlovac na najvišem stupnju pripravnosti: ‘Građani, zaštitite imovinu! Ne izlažite se, vodite računa o sigurnosti‘

Nevrijeme koje se već danima najavljuje u Hrvatsku dolazi u petak u popodnevnim satima te će obilježiti vikend u većini zemlje

Panorama grada Karlovca 

 Cropix/Cropix

Karlovčani su upozorenja o nevremenu koje dolazi sa zapada shvatili vrlo ozbiljno, a zasigurno su ih prisnažile i grozne slike iz Slovenije, gdje su bujične poplave izazvače popriličan kolaps. Od jutarnjih sati se pune vreće u bivšoj vojarni Luščić te se razvoze u dijelove grada koji su potencijalno ugroženi. Glavninu posla odrađuju djelatnici Zelenila i Čistoće uz pomoć i nadzor profesionalnih vatrogasnih snaga.

image

U bivšoj vojarni Luščić pune se vreće sa pijeskom za obranu od poplava koje su najavljene

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

U bivšoj vojarni Luščić pune se vreće sa pijeskom za obranu od poplava koje su najavljene

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Osim vreća se dijele i cerade, ponajviše u dijelove MO Borlin i na Veoiku Jelsu. Još jučer su pregledani i očišćeni svi slivnici, a dodatno su upozereni radnici na brojnim otvorenim gradilištima na području grada. Prve kapi kiše, a u nekim dijelovima Karlovačke županije pomiješane s vrlo sitnom i kratkotrajnom tučom, počeli su padati malo poslije podneva.

Zbog loše prognoze održan je sastanak Stožera civilne zaštite jer ona "najavljuje obilne oborine od petka do nedjelje na karlovačkom području, ali i jak vjetar, a kako se, po najavama, radi o iznimno velikim količinama kiše, zbog kojih su moguće bujične poplave i odroni, sve službe poduzet će sve preventivne mjere iz svojih nadležnosti da eventualne posljedice budu čim manje", kažu u Stožeru.

image

U bivšoj vojarni Luščić pune se vreće sa pijeskom za obranu od poplava koje su najavljene

Robert Fajt/Cropix/Cropix
image

U bivšoj vojarni Luščić pune se vreće sa pijeskom za obranu od poplava koje su najavljene

Robert Fajt/Cropix/Cropix

Stožer će i dalje biti u stalnom kontaktu, pratiti situaciju i o svemu na vrijeme informirati javnost. Građanima će na raspolaganju biti povjerenici Civilne zaštite u mjesnim odborima i gradskim četvrtima, s kojima je Stožer u stalnoj komunikaciji.

- Pozivamo građane, posebno na područjima koja su do sad bila izložena odronima, klizištima ibujičnim poplavama, da dodatno zaštite imovinu, a sve građane Karlovca molimo da vode brigu o vlastitioj sigurnosti, ne izlažu se nepotrebno, te poštuju eventualne privremene regulacije prometa, poručio je gradonačelnik Damir Mandić.

Nevrijeme koje se već danima najavljuje u Hrvatsku dolazi u petak u popodnevnim satima te će obilježiti vikend u većini zemlje. Očekuju se obilne padaline, koje bi za posljedicu mogle imati rast vodostaja rijeka, bujične poplave, zatim pad temperature, te snažne udare vjetra. No, ne očekuje se nikakva apokalipsa niti udar kakav je zabilježen na istom području prije tri tjedna. Na udaru nevremena naći će se pet regija regije: riječka, karlovačka, zagrebačka, gospićka te splitska, gdje se mogu očekivati padaline od 60 mm do 90 mm.

U DHMZ-u objašnjavaju kako će se preko Hrvatske premjestiti plitka ciklona i frontalni poremećaji s kojima će na zagrijanu podlogu doći veća količina vlažnog i hladnijeg zraka. Izražena dolina u polju geopotencijala približava se iz zapadne Europe preko Slovenije prema Hrvatskoj.

- U prvom dijelu petka naši će krajevi biti na prednjoj strani termobaričke doline. Krajem petka i u noći na subotu doći će do formiranja visinske ciklone uz stvaranje hladne kaplje. Os doline uz visinsku ciklonu će se tijekom subote premještati preko Hrvatske. Po visini će od petka iznad naših krajeva biti prisutna i mlazna struja (koja će intenzificirati procese u nižim slojevima atmosfere - navode u DHMZ-u.

Iz tog razloga se očekuje jače naoblačenje s kišom, pljuskovima i grmljavinom koje će već u noći i ujutro zahvatiti sjeverni Jadran, a od sredine dana će se postupno proširiti i na veći dio zemlje. Velika je vjerojatnost grmljavinskog nevremena praćenog jakim i olujnim vjetrom, ponegdje i tučom. Obilnih oborina (mjestimice između 50 i 100 mm, a lokalno i više) bit će ponajprije u sjeverozapadnim i zapadnim krajevima te na sjevernom Jadranu, a krajem dana i u noći na subotu i u Dalmaciji, a lokalno moguće i na istoku zemlje.

Vjetar će u unutrašnjosti, uz izraženije pljuskove, biti jak i olujan sjeverni i sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjereno i jako jugo, na sjevernom dijelu od sredine dana u okretanju na sjeverozapadnjak. Bit će vrlo toplo i vruće, predviđaju u DHMZ-u, navodeći da će do smirvanja doći u nedjelju, kad su još uvijek mogući lokalni pljuskovi.

Slično nevrijeme s obilnim padalinama već je pogodilo Austriju i Sloveniju, odnosno slivove Mure, Drave i Save, a kako se tamo najavljuju nove padailine, izvjesno je da će doći do brzog rasta vodostaja.

- Prognozirane obilne i intenzivne oborine tijekom sljedećih nekoliko dana na području Slovenije, Austrije i Hrvatske bi mogle tijekom sljedećeg vikenda u Hrvatskoj uzrokovati naglo i značajno podizanje vodostaja na gornjem dijelu sliva Save te slivovima njenih pritoka (Kupa, Dobra, Mrežnica, Korana, Sutla, Krapina, itd.), na Muri i na Dravi te slivovima Drave u gornjem dijelu (Bednja, Plitvica, itd.). Hidrološke postaje na navedenim rijekama bi mogle doseći značajne stupnjeve obrane od poplava. To će prvenstveno ovisiti o oborini koja će pasti na pojedinim slivovima te operativnom radu hidroelektrana - upozoravaju stručnjaci.

Navode i kako su "opožarena područja u Dalmaciji su izrazito osjetljiva na bujične poplave, jer tlo nije u mogućnosti primiti vodu iz oborine te je na ta područja potrebno obratiti dodatnu pozornost osobito tijekom subote.

- Budite spremni zaštititi sebe i svoju imovinu. Moguće je poplavljivanje imovine i prometne mreže. Također je moguć prekid opskrbe energijom, prekid komunikacijske mreže kao i opskrbe vodom. Opasni uvjeti za vožnju zbog smanjene vidljivosti te proklizavanja na mokrim kolnicima - upozoravaju iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. svibanj 2024 05:17