StoryEditor
'POD KLJUČEM'

KARLOVAČKI DOM UMIROVLJENIKA U SEDMODNEVNOJ RADNOJ IZOLACIJI Ravnateljica: 'To je karantena i ne smije biti kontakta s ljudima izvana'

Dom Sveti Antun u Karlovcu
 Robert Fajt / CROPIX

Karlovački Dom za starije i nemoćne Sv. Antun s 219 korisnika i 35 zaposlenika u ponedjeljak u 7 sati zaključan je u sedmodnevnu izolaciju, a u zgradu u slučaju hitnosti može ući samo hitna medicinska pomoć.

Sljedećeg ponedjeljka u dom stiže nova ekipa djelatnika testiranih na COVID -19 i dom se ponovno zaključava na tjedan dana.

Tom se obliku karantene prišlo da se maksimalno zaštite korisnici doma od koronavirusa i to na preporuku Nacionalnog stožera, a ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesna Bedeković u petak je u Karlovcu rekla kako očekuje da će isti model rada prihvatiti svih 700-tinjak domova u Hrvatskoj, posebno u uvjetima popuštanja drugih mjera i zabrana u društvu.

Ravnateljica Doma Sv. Antun Štefica Ljubić Mlinac rekla je Hini u ponedjeljak da je na koronavirus testirano svih 35 djelatnika, da su svi negativni te da će u ponedjeljak testiranje obaviti i ona, pa ako bude negativan, ući će u dom i raditi od srijede do petka i tako svakog tjedna.

- To je karantena i ne smije biti kontakta s ljudima izvana - rekla je Ljubić Mlinac i dodala da će rado podijeliti iskustva radne izolacije s ravnateljima i djelatnicima drugih domova.

Jedina fizička veza s vanjskim svijetom bit će dostava hrane i druge robe na siguran način. Primjerice dostava mesa obavit će se u srijedu tako da se kutije ostave na stolu ispred Doma, zajedno s dostavnicom, dostavljač se udalji dva do tri metra, djelatnik doma izađe, potpiše dokument, dezifincira kutije, uzme robu i ode, a dostavljač tek potom uzme dostavnicu i ode.

Korisnicima se obroci nose u sobu, djelatnici jedu u restoranu uz poštivanje razmaka. Bilo je poteškoća i pojavit će se sigurno nove, ali sve će se rješavati u hodu, rekla je Ljubić Mlinac i izrazila nadu da nitko od djelatnika neće biti u krizi, iako će im ovo biti novi izazov.

Kao i u drugim domovima umirovljenika, ni u Sv. Antunu nema posjeta i to od 27. veljače, kad su zabranjene zbog epidemiološke krize.

Kad je u petak ministrica Bedeković posjetila taj dom na konferenciji za novinare istaknula je da je to bio glavni razlog što više od mjesec i pol dana od izbijanja epidemije nije bilo prodora virusa u domove.

Nakon što je epidemija ušla u osam od njih oko 700, rekla je Bedeković, potrebno je učiniti sve da se zaštiti ova najranjivija skupina građana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 03:42