KRITIKE STOŽERU

Karolina Vidović Krišto optužila medije: ‘Šire jednoumlje i propagandu o koronavirusu‘

Ustvrdila je da su stručnjaci koji ne sudjeluju u "propagandnom djelovanju Stožera" nestali iz mainstream medija.
Karolina Vidović Krišto
 Tomislav Kristo/Cropix

Saborska zastupnica Domovinskog pokreta Karolina Vidović Krišto optužila je u petak medije, pogotovo javne, za propagadno i jednostrano izvještavanje o koronavirusu, jer ne otvaraju prostor stručnjacima koji ukazuju na pogreške i loše odluke Stožera civilne zaštite.

Vidović Krišto je na konferenciji za novinare ispred Sabora upozorila na "propagadno, jednostrano izvještavanje i informiranje hrvatskih medija, napose javnih, što je kršenje zakona" i zatražila otvaranje prostora stručnjacima "s relevantnim obrazovanjem i potrebnim referencama, koji argumentirano i na temelju činjenica ukazuju na pogreške, propuste i loše odluke Stožera civilne zaštite, koje su na štetu građana".

Ustvrdila je da su stručnjaci koji ne sudjeluju u "propagandnom djelovanju Stožera" nestali iz mainstream medija.

"Ako je sve što radi Stožer s medicinske i pravne strane u skladu s medicinskom znanošću i hrvatskim zakonima, zašto se vladajući boje otvoriti ravnopravnu raspravu u hrvatskom javnom i medijskom prostoru na dobrobit svih", upitala je Vidović Krišto.

Kazala je da niz zakona obvezuje hrvatske medije, pogotovo javne, da cjelovito informiraju javnost, zbog čega je zatražila ostavke glavnog ravnatelja HRT-a Kazimira Bačića i ravnateljice Hine Branke Gabriele Vojvodić.

Vidović Krišto pozvala je hrvatske građane da se jave na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., ako žele besplatno savjetovanje uz zajamčenu diskreciju.

Traže sučeljavanje stručnjaka s različitim mišljenjima

Specijalistica interne medicine Lidija Gajski rekla je da koronakriza nije trivijalna i periferna tema već fenomen koji značajno utječe na život svih.

"Stoga zahtijevamo da hrvatska sredstva priopćavanja odmah prestanu raditi protuustavno i protuzakonito, prestanu širiti jednoumlje i propagandu te otvore medijski prostor stručnjacima s drugačijim mišljenjem, pa neka javnost prosudi", kazala je Gajski, dodavši da se to posebno odnosi na HRT.

Traže emisiju u kojoj će se sučeliti stručnjaci s različitim mišljenjima, a ako se tom zahtjevu ne udovolji traže od Sabora smjenu sadašnjeg ravnatelja HRT-a i postavljanje novog koji će tu medijsku kuću voditi na "ustavan i zakonit način".

Predstojnik Zavoda za organsku kemiju Valerije Vrček ustvrdio je da su učionice pretvorene u "kemijske čistionice", što je besmisleno i opasno. Pozvao je da se djecu oslobodi nošenja maski te da im se dopusti da se "igraju i prljaju", jer nošenje maski ponižava njihovo djetinjstvo i roditelje.

Imunolog Srećko Sladoljev ustvrdio je da se kod informiranja o koronavirusu ne radi o cenzuri govora već "cenzuri pameti". Mediji ga, kaže, izbjegavaju iako se u tom području dobro snalazi.

Sudionici konferencije nisu željeli na kraju odgovarati na pitanja novinara, poručujući im da ih pozovu u svoje emisije da tamo odgovaraju na pitanja.

"Tada ćemo znati da je prestala cenzura. Sada nećemo jer prosvjedujemo protiv cenzure", objasnila je Vidović Krišto pred desetak predstavnika medija koji su došli popratiti konferenciju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. siječanj 2023 01:52