'NISAM POZVAN NA SUD'

Kastavski župnik nakon što je uvjetno osuđen zbog homofobije: To je radosna vijest!

 Goran Mehkek/CROPIX

RIJEKA - Velečasni Franjo Jurčević (68), župnik iz Kastva u siječnju ove godine na Općinskom je sudu u Rijeci osuđen na uvjetnu kaznu od 3 mjeseca zbog neprimjerenih komentara koje je na svom blogu iznio nakon održane gay parade u Beogradu u listopadu prošle godine.

Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci podiglo je optužni prijedlog u kojem je navelo da je velečasni Jurčević 11. Listopada 2010. godine na svom blogu objavio tekst pod naslovom Beogradski poučak u kojem je podržao nasilje na ulicama do kojeg je došlo prilikom "Parade ponosa".

Njegov je kometar bio - ...ono što se jučer događalo u Beogradu je samo dokaz da se moralne nakaze i psihopati sve više ovladavaju medijima, ulicama... Nadalje je rekao da je po njemu policija trebala pusti normalnima da malo prodiskutiraju s njima, te se zapitao s kojim pravom šačica homoseksualaca i lezbijki izlazi na ulicu i traži neka svoja prava.

Na kraju je pohvalio normalne Beograđane, te pozvao i Zagrepčane da tako regiraju kada bude parada u njihovom gradu. Tužiteljstvo ga je zbog toga optužilo da je širio mržnju i omalovažavao po spolnom opredijeljenju, te tako počinio kazneno djelo rasne i druge diskriminacije i zatražilo uvjetnu osudu od 5 mjeseci.

Vijeće riječkoga Općinskoga suda pod predsjedanjem sutkinje Sandre Vučković proglasilo je Jurčevića krivim temeljem izvješća policije i uvida u sporni tekst. Izrečene mu je uvijetna kazna od 3 mjeseca s rokom kušnje od godine dana koje neće biti provedena ako u tom razdoblju ne počinio novo istovjetno djelo, Župnik Jurčević optužni prijedlog i presudu objavio na svom blogu, a na nedjeljnoj se misi svojim vjernicim i požalio kako je on prvi osuđenik za to kazneno dijelo.

Jurčević presudu nazvao "radosnom vijesti"

Jurčević je ovu osuđujuću presudu, ironično nazavo „radosna vijest“ i objavio je u veljači ove godine na blogu nakon što je postala pravomoćna uz komentar: „Vjerojatno sam prvi i jedini svećenik u Hrvatskoj i prvi i jedini građanin Republike Hrvatske koji sam osuđen za tu vrstu „teškog zločina“ počinjenog prema lezbijkama i homoseksualcima. Pripomenuo bih da iz sada pravomoće presude uopće nije vidljivo tko je to protiv mene podigao optužnicu i da je presuda donosena a da ja uopće nisam bio pozvan na sud. Izuzetna mi je čast što sam u oba slučaja prvi."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 05:33