NASTAVAK ŠTRAJKA GLAĐU

Kaštela: Hospitaliziran još jedan štrajkaš iz splitske Željezare

Danas je u krugu tvornice, odnosno u prostorijama gdje borave štrajkaši glađu, bilo posebno emotivno jer su neke od štrajkača posjetile supruge i majke
Kastel Sucurac, 191009.Dvadesetak radnika Zeljezare Split jutros je u prostorijama poduzeca pocelo strajk gladju izrazavajuci na taj nacin nezadovoljstvo teskim stanjem u tvrtki u kojoj je proizvodnja prestala u travnju, te su najavili da nece prekinuti strajk dok se ne ispune njihovi zahtjevi.Trenutacno radnici primaju od Vlade po 2.000 kuna mjesecno, sto je posve nedovoljno za osiguranje egzistencije njihovih obitelji. Strajkasi traze i hitan prekid ugovora s poljskom tvrtkom Zlomrex uz pismena jamstva Vlade, odnosno Fonda za privatizaciju, gdje bi se naveo tocan datum prekida ugovora.Zlomrex je ugovorom iz 2007. godine postao vecinskim vlasnikom zeljezare no, prema tvrdnjama strajkasa, ta poljska kompanija nije ispunila svoje ugovorene obveze i time je zeljezaru dovela u tesko stanje.Zabrinuta lica radnika.Foto: Ante Cizmic / CROPIX
 Ante Čizmić / CROPIX

KAŠTELA – Još je jedan štrajkaš glađu iz splitske Željezare hospitaliziran u splitskom KBC-u Firule nakon što mu je danas oko 13.30 sati pozlilo kada je u roku od nekoliko minuta u tvornici intervenirala kaštelanska Hitna pomoć.

Devetog dana štrajka glađu zaposlenici i sindikalni povjerenici splitske Željezare na rubu su opće iscrpljenosti, a dvojica štrajkaša u subotu su poslana kući nakon što im je organizme zahvatila kritična fizička iscrpljenost – kazao nam je čelnik tvorničkog sindikata Mladen Bekavac.

INTERAKTIVNI SPECIJAL: Karta prosvjeda u Hrvatskoj

Izrazio je zabrinutost da se među štrajkašima glađu ne dogodi još veća zdravstvena katastrofa, jer ih je do sada otkako su započeli štrajk čak šestero primilo infuziju unatoč tomu što piju znatne količine tekućine, vode, čaja i sokova kako bi mogli nastaviti sa svojim zacrtanim mjerama odnosno štrajkom glađu sve dok se njihovi problemi ne riješe.

- Kolegi, koji je smješten na splitskim Firulama i dobiva infuziju, najednom je pozlilo - objasnio je Bekavac te dodao da će se srčani radnik, unatoč apelu da se ne vraća nazad u tvornicu, vratiti čim se bude osjećao bolje.

Prema našim saznanjima danas je u krugu tvornice, odnosno u prostorijama gdje borave štrajkaši glađu, bilo posebno emotivno jer su neke od njih posjetile supruge i majke.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 01:05