POPRAVAK HAVARIJE

Kaštijun zatvoren do 10. kolovoza: ‘Dio otpada morat će biti zbrinut negdje drugdje, a i troškove treba sufinancirati‘

Nova privremena Uprava uložit će napore kako bi se pokušao skratiti rok predviđenog popravka havarije

Centar za zbrinjavanje otpada Kaštijun

 Goran Sebelic/Cropix/Cropix

Istarski centar za gospodarenje otpadom Kaštijun bit će najvjerojatnije zatvoren do 10.kolovoza. Objavljeno je to danas na današnjoj koordinaciji župana Borisa Miletića s gradonačelnicom i gradonačelnicima gradova u Istarskoj županiji na temu aktualnog stanja u ŽCGO Kaštijun. Odlučno je i da će svaki grad i općina, odnosno gradsko komunalno poduzeće umanjiti količinu biorazgradivog otpada koji dovoze na Kaštijun.

- Troškove zbrinjavanja otpada na drugoj lokaciji, dok se ne popravi kvar u MBO postrojenju, snosit će svako pojedino komunalno poduzeće, odnosno jedinica lokalne samouprave, razmjerno s dovezenom količinom otpada. Naime, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja je dalo odobrenje za prihvat otpada u ŽCGO Kaštijun, mimo postrojenja na rok od mjesec dana, dok se isto ne popravi. Međutim, dio otpada morat će biti zbrinut negdje drugdje, čije bi troškove trebalo sufinancirati i nadležno Ministarstvo, što je obećao državni tajnik Mile Horvat na prošlotjednom sastanku sa županom i gradonačelnikom Pule, poručeno je iz Istarske županije.

Isto tako, nova privremena Uprava, do završetka natječaja, koja je imenovana na današnjoj sjednici Skupštine društva, na čelu s v.d. direktorice Anjom Ademi, uložit će napore kako bi se pokušao skratiti rok predviđenog popravka havarije, a koji je prema dosadašnjoj Upravi, predviđen do 10. kolovoza, kada bi postrojene trebalo biti opet u funkciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. rujan 2023 04:58