NA RUBU SLOMA

Kataklizma kakva se ne pamti: ‘Katastrofa, sve je uništeno! Vlast? Dođu, slikaju se i pobjegnu‘

Na trenutak nam se čini da je trud uzaludan, jer kiša ne prestaje padati

Hrvatska Kostajnica

 Ranko Šuvar/Cropix

Zečji nasipi koje Hrvatska vojska neumorno postavlja još od utorka u Hrvatskoj Kostajnici danas su ipak popustili. Una je narasla na gotovo 500 centimetara i poplavila čitav centar grada. Prizori koje smo zatekli su apokaliptični. Promet je posve obustavljen, vojska, vatrogasci i sami građani nadljudskim naporima pokušavaju spasiti svaki objekt.

Na trenutak nam se čini da je trud uzaludan, jer kiša ne prestaje padati, a Una ne prestaje rasti. Na ulazu u Hrvatsku Kostajnicu dočekuje nas policijska blokada i oznaka "voda na cesti". Dalje se može jedino bagerom, traktorom ili - čamcem. Vatrogasne i policijske rotirke na svakom su koraku. Susrećemo Ivicu Celinšćaka, crvenim kupskim čamcem spreman je prevesti svakoga tko želi na drugu stranu grada. Znamo što je kupski čamac, specifičan je po svojoj gradnji i nije za ove krajeve, ali Ivica je na vrijeme shvatio da višegodišnje poplave koje stvaraju probleme u ovom kraju neće stati, pa ga je odlučio kupiti.

- Ulazite, dečki, pazite, nije baš stabilan - kazuje nam dok se ukrcavamo. Prizor je nadrealan. Unatoč cjelonoćnoj borbi s nabujalom Unom, pritisak vode zečji nasipi nisu izdržali u pojedinim dijelovima; nakon što je poplavila Ulicu Nine Marakovića, voda se probila na glavno gradsko raskrižje te ulice, s Ulicom Vladimira Nazora i Šetalištem dr. Franje Tuđmana kod Hotela Central. Prekrasni barokni hotel Central poplavljen je.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

Ulica Vladimira Nazora pod vodom je oko 70 centimetara, vreće popuštaju, vojnici neumorno rade nove nasipe, ali oni popuštaju. Čini se kao da je bujica nezaustavljiva. Ivica nam govori kako je i sam morao napustiti svoju kuću, baš u Nazorovoj, koja se nalazi tik uz zastrašujuću vodenu snagu.

- Ne znam kakva je šteta, morao sam pobjeći. Uspio sam podići dio namještaja na prvi kat. Tek kad se sve smiri vidjet ću u kakvom je stanju moja kuća. Katastrofa. Ali, nije nam prvi put, mi smo na ovo, na žalost, navikli i nešto se mora promijeniti - kaže.

- Ovo je nevjerojatno. Voda nadire iz tla! - govori nam djelatnica jednog ureda u centru grada koja partfišem skuplja vodu iz ureda i metlicom ju vraća u kantu pa izbacuje na ulicu. Objekt je zaštićen vrećama, ali one ne pomažu, kaže. Ni sama ne zna, dodaje, odakle.

Dok u gumenim čizmama prolazimo gdje se proći uopće može, susrećemo ljutite stanovnike.

- Godinama nam sve vlasti obećavaju da će se ovo promijeniti. A onda se dođu slikati dan prije najvećeg vala, nešto obećaju i odu. A mi ovdje u vodi, plivaju nam kuće, uništeno nam je sve - kažu u očaju.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

Pouzdaju se tek u vojsku koja stvarno, bez predaha, u najtežim uvjetima daje sve od sebe. Brani se svaki centimetar Kostajnice, bageri voze ljude i vreće s pijeskom, voda je prodrla u radnje, kafiće, brani se Fina, ispostava Porezne uprave, poslovnice banke Ali baš svi nam kažu, nije najgore došlo. Boje se noći. Smatraju da bi val mogao doseći vrhunac i poplaviti čitav grad. Kada ga se gleda s obližnjih brda, prizor je nevjerojatan. Korito Une kao da je šest do sedam puta šire nego inače.

Vodostaj Une u porastu je i uzvodno od Hrvatske Kostajnice, u Strugi Banskoj i Dobretinu, kao i nizvodno sve do ušća u Savu u Jasenovcu, koja je dostigla vodostaj od 837 centimetara i gdje su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava.

Stanovnici strahuju i od nestanka električne energije. Ako se to dogodi, prestat će raditi i pumpe koje ispumpavaju vode iz pojedinih objekata.

- A tada možemo samo sjesti i gledati kataklizmu - kažu očajni stanovnici Hrvatske Kostajnice.

Stanje je jako teško i u Dvoru na Uni. Ta je općina, kako su nam rekli, potpuno odsječena od svijeta. Do podneva je pristup bio moguć jedino preko prijelaza u Bih preko Kostajnice, pa zatim u Novi i opet u Hrvatsku.

- Zamlača, Kuljani i Unčani su potpuno pod vodom. DO stanovnika tih područja nemoguće je doći, pripadnici HGSS-a probijaju se motornim čamcima - kazuju nam u Općini. Novinarima je do njih nemoguće doći, kažu, još ih nitko nije posjetio, a situacija je sve gora.

image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix
image
Ranko Šuvar/Cropix

Najgore tek očekuju stanovnici Petrinjskog područja. Ivica Ribić iz Žažine, sela koje je teško stradalo u potresu, ali i ranije, u katastrofalnoj poplavi 2014., kaže kako su gotovo posve odsječeni od svijeta. Na vrijeme su se opskrbili namirnicama i sada im preostaje samo gledati kako vodeni val nadire. Tamo se Kupa izlila na niz prometnica i prekinula promet. Ribićeva je kuća odmah uz obalu.

- Stojim na terasi i gledam, pratim svaki centimetar - kaže. Nada se da do najgoreg ipak neće doći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 20:46