SRAMOTNA NEBRIGA VLASNIKA I PROPUSTI VLASTI

KATAKLIZMA KOD UDBINE Od gladi svaki dan ugiba na desetke muznih krava! Vlasnik otvorio farmu i pokupio poticaje

 FOTO: Glas životinja

22:38 NOVO Načelnik općine Udbina Ivan Pešut izjavio je danas da na farmi "Jošani" u Jošanima zbog nedostatka hrane dnevno ugiba na desetke muznih krava.

"Očito da je riječ o "farmeru" koji se s takovom djelatnošću nije bavio ili bolje rečeno zbog neodgovornog ili nemarnog odnosa i zbog nepravovremenog osiguranja dovoljnih količina hrane za stoku, doveo je do toga da na farmi dnevno ugiba na desetke krava", rekao je načelnik općine Udbina Ivan Pešut .

Općina je, dodao je Pešut, iskazala spremnost da toj farmi pruži pomoć, a prije desetak dana doznavši da su krave izvan farme uputili su veterinara i nadležne inspekcije.

"O stanju na farmi raspravljalo se na kolegiju u sklopu priprema za sjednicu općinskog vijeća", kazao je načelnik Pešut i dodao da je u svakom slučaju potrebno hitno osigurati makar minimalne količine stočne hrane da se spriječi daljnja katastrofa.

Pešut je rekao da je vlasnik farme Lovre Kolombatović iz Splita u stečajnom postupku kupio nekadašnju farmu krava NP Plitvička Jezera, gdje je za oko 150 muznih krava zakupio i oko 300 ha državnog zemljišta na Krbavskom polju i tako stekao sve uvjete za ostvarivanje prava na poticaje za tu vrstu poljoprivredne djelatnosti.

-----------------------------------------------------------------------------

Iz udruge Glas životinja upozorili su da je na Krbavskom polju uginulo više od 140 krava simentalske pasmine s Lov farme iz Jošana kraj Udbine, vlasnika Lovre Kolimbatovića iz Splita, piše Slobodna Dalmacija .

- Veterinar i nadležna veterinarska inspekcija, nakon posjeta farmi, potvrdili su da je ondje ostalo tek 90-ak krava i 17 junadi te da ih, svakim danom, ima sve manje. Zbog nedovoljno hrane - ugibaju u agoniji. Posljednjih se nekoliko dana s farme na ispašu u Krbavsko polje pušta 70-ak krava koje pokušavaju po kamenjaru pasti travu. Ta je trava toliko sitna da nije niti za ovce, a kamoli za goveda koja više energije potroše tražeći hranu nego što je unesu jedući.

U krugu farme još uvijek leži 20-ak leševa jer farma nema sredstva za odvoz, iako je to, po zakonu, dužna. Za svaku lešinu Agroproteinka unaprijed traži 900 kuna, a taj iznos treba platiti pravna osoba (u ovome slučaju Lov farma d.o.o.) s obziromna to da nije riječ o OPG-u, za koji odvoz plaća država.

Udruga Glas životinja takvo stanje smatra nedozvoljenim i alarmantnim.

Lešine se moraju odvesti, bez obzira na to je li tvrtka to u mogućnosti platiti ili ne, a zbog moguće zaraze ostalih životinja na farmi i zaštite okoliša. Inspekcija nema podatke o još 60 krava koje nedostaju - navode iz Glasa životuinja, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:18