StoryEditor
UOČI IZBORA

KATARINA PEOVIĆ UVJERENA DA ULAZI U SABOR: 'Istra, Kvarner i Rijeka prvi put imat će pravu ljevicu'

Katarina Peović
 Matija Djanjesic / CROPIX

Nositeljica liste lijevo-zelene koalicije za 8. izbornu jedinicu Katarina Peović izjavila je u subotu da će nakon ovih izbora Istra, Kvarner i Rijeka prvi put imati pravu ljevicu, koja se bori za radnička prava, protiv nejednakosti i sistemske korupcije.

Peović je na konferenciji za novinare istaknula da će koalicija stranaka Možemo!, Nova ljevica, Radnička fronta, ORaH, Zagreb je naš! i Za grad po svi istraživanjima nakon izbora ući u Hrvatski sabor.

- Neki govore da su protiv korupcije, a istovremeno zagovaraju privatizaciju zdravstva i obrazovanja, brane svoje privilegirane elite i skupljaju novce na račune - izjavila je.

- Nama je važno obespravljenoj većini dati mogućnost govora i okrenuti privrednu djelatnost, političke i ekonomske trendove u njezinu korist, i to će se u Saboru prvi put dogoditi - poručila je ustvrdivši da je Hrvatska deindustrijalizirana, a Rijeka, Istra i Kvarner ekonomski devastirani deindustrijalizacijom i svođenjem privrede na turizam.

- U koronakrizi pokazalo se da se mogu preraspodijeliti privredne djelatnosti, da država može ulaziti u privrednu strukturu, da država može uistinu stati iza naroda i radne većine - ustvrdila je Peović.

Predstavila je listu lijevo-zelene koalicije za 8. izbornu jedinicu, sastavljenu od aktivistica i aktivista, umjetnika, profesora i radnika. Premijer Andrej Plenković pogrdno ih je nazvao aktivistima, kaže Peović, ali to će s veseljem prigrliti, jer zaista jesu aktivisti.

To su Biserka Momčinović, Katarina Pavičić Ivelja, Mate Kapović, Hrvoje Štefan, Nemanja Cvijanović, Nebojša Zelić, Karin Grgorović, Gordana Vudragović, Nijaz Delić, David Bilić, Romina Tominić i dr.

Na novinarsko pitanje o ljevici koja vodi Rijeku, Peović je odgovorila da su "gradonačelnik Vojko Obersnel i ta nominalna ljevica grad doveli do ruba".

- Jedanaest tisuća ljudi iselilo se iz ovog grada u zadnjih sedam godina, to je posve deindustrijalizirana sredina, koja više nema moć i ekonomsku snagu. Treba obnoviti jaku industriju, a mali poduzetnici trebaju dobiti pomoć od države i grada. Obersnel se hvali da Rijeka ima puno malih i srednjih poduzetnika, no ta struktura ne može održavati temeljne potrebe grada kao što je javni prijevoz - kaže Peović dodajući da Maribor financira svoj javni prijevoz sa 70 posto, a Rijeka tek s 30 posto.

- Obersnel je cinično poručio ljudima da moraju više trošiti za autobusnu kartu, koja je u Rijeci skupa, građanima poručuje da su oni krivi što javni prijevoz ne funkcionira, umjesto da pravi problem traži u okoštaloj strukturi, koja ne pomaže važne potrebe stanovništva - rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2020 23:46