NEUMOLJIVE BROJKE

Katastrofa od sezone u dalmatinskom turističkom biseru, gostiju je znatno manje nego lani: ‘Znamo zašto je ovako...‘

Manje je dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu. U Turističkoj zajednici imaju objašnjenje

Pogled na kafiće i restorane potvrđuje ‘minus‘ u dolascima i noćenjima gostiju

 /Vedrana Stočić

Primošten je na pragu sredine rujna još pun turističke vreve, zadovoljni su vlasnici kampova i apartmana, unatoč tome brojke su neumoljive, piše Slobodna Dalmacija.

Manje je dolazaka i noćenja u odnosu na prošlu godinu. U Turističkoj zajednici općine (TZ) imaju objašnjenje.

- Tijekom prvih osam mjeseci ove godine u hotelu "Zora" je ostvareno 5773 dolazaka, što je 39,7 posto ostvarenih dolazaka u istom lanjskom razdoblju, jer tada ih je bilo 14.686. U osam mjeseci u tom hotelu je ostvareno 30.157 noćenja, dok je u istom razdoblju 2022. ostvareno 77.819 noćenja, što znači da ih je sada 61,25 posto manje.

"Zora" je otvorena tek u lipnju i to s manje od pola ukupnih smještajnih kapaciteta - tvrdi Mia Pešić, TZ-ova direktorica.

Kolovoz je unatoč manjku hotelskih gostiju bio dobar. Ostvareno 25.716 dolazaka što je 96,85 posto u odnosu na isti lanjski mjesec odnosno 840 dolazaka manje. To je u odnosu na 2022. rezultiralo gubitkom gotovo 10 tisuća noćenja.

Tijekom prvih osam mjeseci na području općine Primošten bilo je 71.239 dolazaka turista, što je 10,08 posto lošije od istog razdoblja 2022. godine. U isto vrijeme, bilo je 545.418 noćenja manje nego lani ili 10,17 posto.

- Znamo zašto imamo lošije brojke, međutim naš turistički imidž nije narušen. Posebno smo ponosni što je Primošten - grad plaža i dalje biser Jadrana, to je naš promiđbeni logo prepoznat i cijenjen od strane brojnih turista, blogera i novinara.

Dolaze nam dnevni posjetitelji iz okolnih susjednih mjesta, ali i Splitsko-dalmatinske županije. Najčešće dolaze zbog plaža i vidikovca Gospe od Loreta, a ove godine smo ponosni na koncertnu sezonu u sklopu Kulturnog ljeta - kaže Pešić, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:46