TAJNI RUSKI DOKUMENT

Katastrofalno izvješće iz 9 najvećih hrvatskih tvrtki: Životinje se kolju bez pregleda, insekti u pogonima!

Jutarnji list ekskluzivno objavljuje cijelo izvješće ruske federalne službe za veterinarski nadzor o propustima u proizvodnji mesa u Hrvatskoj i lošim uvjetima u klaonicama od kojih neke ne ispunjavaju higijenske uvjete.

Dokument pročitajte OVDJE:









Pogoni za proizvodnju mesa i mlijeka u našoj zemlji u skandalozno su lošem stanju: svinje se na klanje dovoze s nečitljivim identifikacijskim brojevima, u pogonu pasterizacije mlijeka uočeni su insekti te se u njih može pristupiti doslovno s ulice, u nekim se postrojenjima ne vrši pranje i dezinfekcija transportnih sredstava, osoblje se ne pridržava općih veterinarsko-sanitarnih uvjeta... Nalaz je to Ruske federalne službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, i potvrda afere o kojoj smo pisali u Jutarnjem.

Vlada o ruskoj inspekciji: 'Objekti su pod strogom kontrolom i nadzorom veterinara'

Ruski su inspektori u našoj zemlji boravili o ožujka ove godine, kako bi vidjeli kakvi uvjeti vladaju u tvrtkama koje meso, mlijeko i prerađevine žele izvoziti u njihovu zemlju, prenosi Novi list . Nadzor je proveden u PIK Vrbovcu, Vindiji, Koki, Perutnini Ptuj, Belju, Danici, Vidonu, Gavrilioviću te u mesnoj industriji Braća Pivac. Inspektori su bili najavljeni, a ipak su zatekli cijeli niz nepravilnosti. U tvrtci Koka se omamljivanje peradi ne provodi učinkovito, pa na iskrvarenje može dospjeti i perad koja omamljivanje nije prošla. Problematični su i kukci u pogonima za proizvodnju mlijeka, koji su pronađeni u tvrtci Belje, jer pokazuju da se mjere dezinsekcije ne provode dovoljno učinkovito.

U njihovom pogonu za proizvodnju mesnih proizvoda, primjećeno je da se osoblje ne pridržava općih veterinarsko-sanitarnih uvjeta dok se kreće između čistih i prljavih prozivodnih zona. U Gavriloviću se ne provodi pregled životinja prije klanja, a omamljivanje se provodi probijanjem lubanje pneumatskim pištoljem. Vindon, prema nalazu, nema kontrole temperature proizvoda, a na podu su uočeni trupovi peradu namijenjeni za utilizaciju. U Pik Vrbovcu se ovalni žig na svinje stavlja prije dobivanja nalaza trihineloskopije, a u Danici se, između ostalog, ne vrši pranje niti dezifekcija transportnih sredstava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 20:49