PODIVLJALI NAVIJAČI

Katedra za taktiku policijskog postupanja: Treba vidjeti sigurnosnu procjenu i plan osiguranja

Prof. Veić smatra da su policajci opravdano upotrijebili vatreno oružje kao upozorenje...

Prizori s odmorišta Desinec.

 Ranko Suvar/Cropix

Nema opravdanja za divljački nasrtaj na policajce, koji su uporabom vatrenog oružja morali spašavati živote. Ali svaka policijska uporaba vatrenog oružja podložna je analizi.

Ono što snimke jasno pokazuju jest to da su navijači krenuli na policiju, a pritom su ugrozili i građane koji su bili na benzinskoj crpki i imovinu, te tu prestaje svaki oblik opravdanja divljaštva koje su iskazali. O postupanju policije, ali i o problematici sigurnosti na sportskim natjecanjima razgovarali smo s prof. dr. sc. Petrom Veićem, predstojnikom Katedre za kazneno postupovno pravo Pravnog fakulteta u Rijeci. Prof. Veić bio je voditelj radne skupine za izradu prvog Zakona o policiji i utemeljitelj Katedre za taktiku policijskog postupanja na Visokoj policijskoj školi.

Opravdavanje nereda

- Mi imamo Zakon o sprječavanju nasilja na sportskim natjecanjima od 2003. godine koji je dosad nekoliko puta mijenjan, a nije napravljena analiza što ne štima jer smo imali i prijašnjih godina teške nerede. Politika je nerede opravdavala nedostatkom normativne uređenosti, ali to nije tako. Svugdje u svijetu navijačke su skupine vezane za klubove i klubovi ulažu napore da ih se prisili na civilizirano ponašanje. I naglasak je na klubovima i sportskim savezima, koji su kod nas političke organizacije. Oni se moraju posvetiti temeljnim načelima sportskog natjecanja, a to je razvijanje sportskog duha, a ne divljaštva. Dojam je da se kod nas upravo potonje potiče - smatra naš sugovornik. O samoj organizaciji i provedbi osiguranja kaže:

- Što se tiče osiguranja, treba vidjeti kakva je bila sigurnosna procjena jer se na temelju nje i sačinjava plan osiguranja. Dakle, je li bila procjena koliko će navijača doći i na koje načine.

Upotreba oružja

Taj plan trebao je imati i dio o tome kako će biti opremljeni policijski službenici, hoće li cijelo vrijeme biti u pojačanoj opremi ili u ležernijoj. Što se tiče uporabe oružja, ovdje vidimo djelovanje gomile prema policijskim službenicima i kako ih potiskuju prema ogradi, a to je situacija kada se već i kod bacanja vatrogasnih aparata na policajce moglo upotrijebiti vatreno oružje kao upozorenje i zastrašivanje. Ali, vrlo je važno da se kod uporabe vatrenog oružja točno zna tko izdaje zapovijed, što mi ovdje ne možemo vidjeti. Još jedna okolnost koja je vrlo bitna jest to kako je došlo do toga da se unese tako velik broj baklji jer postoji odgovornost organizatora, i to je kazneno djelo. Što se pak tiče ovlasti policije, ona je u svakom dijelu osiguranja nadređena redarskoj službi. Pitanje sigurnosti prije svega je pitanje sportskih klubova, a ne policije koja je zadnja linija obrane - zaključuje naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:38