ZANIMLJIV PRIZOR

Katolici došli klečati na prazni splitski Peristil, ali tamo ih je dočekao transparent s jasnom porukom

Ravnopravnost, sekularnost i nenasilje su nulta točka demokracije, poručili su u subotu iz splitskog Možemo!

Molitelji i protuprosvijed u Splitu 

 Možemo! Split

U subotu ujutro lokalna grupa Možemo! Split na Peristilu je istaknula transparent s natpisom "Nema natrag - ravnopravnost, sekularnost, nenasilje" kao znak protivljenja "vrijednostima" za koje se zalažu molitelji na hrvatskim trgovima, a to su, između ostaloga, prestanak pobačaja, prestanak spolnih odnosa prije braka, čednost u odijevanju itd. (prestanak je, dakako, sinonim za zabranu, ne postoji "prestanak" sam od sebe) te da muškarac kao prirodni vođa bude i duhovni vođa obitelji koji će poticati na molitvu i odlazak u Crkvu kako bi mogle "živjeti tradicionalne vrijednosti", prenosi Slobodna Dalmacija.

- Smatramo da je tendencija ovakvih pokreta koji se zauzimaju za dominaciju jednoga spola nad drugim jednako neprihvatljiva koliko bi bilo i zauzimanje za dominaciju jedne rase ili nacije i direktno korelira s porastom rodno uvjetovanog nasilja. Ovim istupom želimo upozoriti na opasnost ovakvih političkih pokreta koji se skrivaju pod krinkom vjere, te na činjenicu da dovode do sasvim opipljivih, za žene i društvo u cjelini poražavajućih rezultata: u Poljskoj je upravo ovaj pokret doveo do današnjeg rigidnog i ultrakonzervativnog Zakona o pobačaju zbog kojeg Poljakinje moraju u drugim državama ili u ilegali tražiti zdravstvenu skrb i nema nikakve sumnje da se radi o postepenoj normalizaciji fundamentalističkih i ultrakonzervativnih tendencija koje idu u smjeru zatiranja osnovnih sloboda, ravnopravnosti spolova i povećanja predrasuda.

Nema natrag - ravnopravnost, sekularnost i nenasilje su nulta točka demokracije - poručuju iz splitskog Možemo! te od institucija države zahtijevaju aktivnije uključivanje u obeshrabrivanje ovakvih pokreta, kako bi se zaštitila ravnopravnost spolova i na taj način učvrstio jedan od osnovnih političkih preduvjeta za smanjenje nasilja prema ženama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:12