LIJEPA GESTA

Katolička crkva ponudila pomoć u obnovi porušenih objekata Srpske pravoslavne crkve u Petrinji i okolici

‘Caritas Požeške biskupije spreman je uputiti materijalnu pomoć Vašim svećenicima i vjernicima nastradalima u potresu‘
Porušene pravoslavne crkve
 Eparhija gornjokarlovačka

U ovotjednim potresima u Petrinji, Glini i okolnim naseljima, teško su oštećeni i brojni objekti Srpske pravoslavne crkve (SPC). Sada je pomoć ponudila Katolička crkva u Hrvatskoj.

Požeški biskup Antun Škvorčević, koji je i predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za ekumenizam i dijalog, uputio je 30. prosinca gornjokarlovačkom episkopu Gerasimu Popoviću izraze suosjećanja prigodom stradanja njegovih vjernika u potresu te izrazio spremnost Caritasa Požeške biskupije za pomoć stradalima.

„U okviru svojih mogućnosti, Caritas Požeške biskupije spreman je uputiti materijalnu pomoć Vašim svećenicima i vjernicima nastradalima u potresu. Ako smatrate to prihvatljivim i potrebnim, molio bih Vašu Preosvećenost da mi naznačite mjerodavnu osobu s kojom bismo se mogli staviti u kontakt i dogovoriti o konkretnom načinu suradnje u spomenutom pogledu“, poručio je Škvorčević.

Kako nam je rekao episkopov tajnik, đakon Nebojša Anđić, dobrodošla je svaka pomoć i nema nikakvih zapreka za razgovor između Gerasima i Škvorčevića. Potrebe su velike.

Prema službenim stranicama Gornjokarlovačke eparhije, tamošnji objekti u vlasništvu SPC-a, pretrpjeli su veliku štetu. Tako je uz fotografije nastale štete, objavljeno kako je, uslijed potresa stradao hram Svetog oca Nikolaja koji se nalazi u Petrinji na groblju, a također je stradao i parohijski dom u kome se privremeno nalazi kapela posvećena Svetom Spiridonu.

Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini, koji je obnovljen prije četiri godine, sada je pretrpio ozbiljna oštećenja u vidu pucanja zidova i zvonika, i van bogoslužbene je upotrebe. Parohijski dom koji se nalazi uz hram je nastradao tako da je sveštenik u Glini ostao bez doma u kojem bi živio.

image
Hram Rođenja Presvete Bogorodice u Glini
Eparhija gornjokarlovačka

Najteže je prošao Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama, koji je potpuno uništen, dok su teško oštećene crkve u Kukuruzarima i Mečenčanima, i više nisu sigurne za služenje vjerskih obreda.

image
Hram Vaskrsenja Gospodnjeg u Majskim Poljanama
Eparhija gornjokarlovačka

Teško je oštećen i poznati manastir Komogovina iz 15. stoljeća, koji se nalazi između Petrinje i Kostajnice. U zemljotresu je nastradao zvonik koji je puknuo na nekoliko mjesta, otlarska apsida je pukla na nekoliko mjesta, otpala je žbuka sa zidova, tako da je i ovaj manastir u potpunosti van upotrebe i nije siguran za korištenje, javila je Gornjokarlovačka eparhija.

image
Hram Uspenja Presvete Bogorodice u Kukuruzarima
Eparhija gornjokarlovačka
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 12:39