NOVI FAKULTET

Katoličko sveučilište otvara studij medicine, predavat će i Alemka Markotić

Studij će trajati šest godina, još u lipnju lani dobio je dopusnicu, na jesen upisuje prva 43 studenta, a školarina iznosi 38.000 kuna
Alemka Markotić
 Boris Kovačev/Cropix

Privatno Hrvatsko katoličko sveučilište, čiji je osnivač Zagrebačka nadbiskupija, najavilo je od nove akademske godine pokretanje studija medicine na svom Medicinskom fakultetu. Studij u trajanju od šest godina još u lipnju lani dobio je dopusnicu za rad Ministarstva znanosti, pa sada planiraju upis prve generacije studenata, njih 43.

Osim godišnje školarine u iznosu od 38.000 kuna - uz administrativni trošak prijave od 250 kuna i 300 kuna troškova upisnine - zanimljivost je da je među 25 sveučilišnih nastavnika novog studija medicine, čija su imena objavljena na stranicama Katoličkog sveučilišta, navedena i Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

Za dekana Medicinskog fakulteta u travnju je, pak, izabran Dalibor Karlović, predstojnik Klinike za psihijatriju Kliničkog bolničkog centra Sestre milosrdnice. Uz najavu pokretanja integriranog preddiplomskog i diplomskog sveučilišnog studija medicine, Karlović navodi da novi studij, uz inovativnost, jamči i uspješnost.

Jedanaest modula

"Hrvatsko katoličko sveučilište i studij medicine mjesto je na kojem ćete osim akademskog puta stjecanja stručnih kompetencija dobiti zajednicu na koju se uvijek možete osloniti, a koja njeguje pozitivno ozračje za napredovanje ne samo kao studenta nego kao cjelovite osobe. Na HKS-u nikad nećete biti samo broj nego jedinstveni i unicathni", piše budućim brucošima Dalibor Karlović, pri čemu je "unicathan", odnosno "Budi unicathan", slogan studija medicine.

Karlović također piše da je njihov Medicinski fakultet nastao na "višestoljetnoj tradiciji obrazovanja budućih liječnika na katoličkim sveučilištima diljem Europe i svijeta". Studij medicine razvili su, tvrdi, prema najsuvremenijim koncepcijama sličnih studija u svijetu, pri čemu je studij, tvrdi, razvijan gotovo deset godina (Katoličko sveučilište osnovano je prije 15 godina).

Nastava će se izvoditi u kampusu u Ilici 242, a navode i to da su za potrebe nastave potpisali sporazume ili ugovore o suradnji s kliničkim ustanovama u Zagrebu, općim bolnicama u Karlovcu, Koprivnici, Bjelovaru, Gospiću, Varaždinu, Sisku, Šibeniku, Čakovcu i Požegi te specijalnim bolnicama u Zagrebu i Strmcu. Svojim studentima, na dosadašnjim studijima povijesti, psihologije, sociologije, komunikologije i sestrinstva, uz psihološku podršku, pružaju i onu duhovnu.

Novi studij medicine čini 11 modula (skupina sličnih predmeta), a svaki semestar, osim posljednjeg, sastoji se od dva predmeta. Ukupan broj predmeta je 24, pri čemu se dva kolegija izvode svih šest godina studija - to su Medicinska humanistika i Istraživanje u biomedicini i zdravstvu.

Izborni predmeti

Na prvoj godini studenti će tako slušati kolegije o stanici i tkivu, trupu i utrobi, glavi i vratu, a na petoj godini imaju kirurške specijalizacije, ginekologiju, pedijatriju… Među izbornim predmetima su Zdravstvena psihologija, Psihologija rehabilitacije, Sepsa, Shizofrenije i psihotični poremećaji, Ovisnost o alkoholu, Psihologija boli, Kiborgoetika i Medicina dojenja.

Uz navedene Markotić i Karlovića, nastavnici čija imena stoje na stranicama Medicinskog fakulteta Katoličkog sveučilišta su Dubravko Habek, Livia Puljak, Dinko Puntarić, Mladen Stanec, Hrvoje Štefančić, Suzana Bukovski, Marta Čivljak, Tomislav Domazet Lošo, Tamara Holjevac Grgurić, Maja Jazvinšćak Jembrek, Zvonimir Koporc, Marica Miletić-Medved, Mate Car, Anto Čartolovni, Damir Erceg, Ingrid Marton, Elvira Lazić Mosler, Vjekoslav Peitl, Vanja Slijepčević Saftić, Ivan Šklebar, Ana Tikvica Luetić i Melita Uremović.

I Pula želi medicinu, ali nema dopusnicu

U Ministarstvu znanosti potvrđuju da je Katoličkom sveučilištu izdana dopusnica za studij medicine uz prethodno odobrenje Nacionalnog vijeća za znanost.

Paralelno, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli u srpnju 2019. dalo je Ministarstvu zahtjev za svoj studij medicine, ali Nacionalno vijeće je uskratilo odobrenje. - Sveučilište Nacionalnom vijeću mora dostaviti dodatne dokaze o ispunjavanju uvjeta, koji se odnose na profil nastavnog osoblja, prostor i opremu.

Još nismo primili novi zaključak Vijeća koji bi bio temelj novom studiju medicine u Puli - kažu u MZO-u.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. rujan 2023 20:56