STOŽER UKIDA BROJNE ZABRANE

Kazališta, kina i koncertne dvorane otvaraju se 18. svibnja

Od sutra su dopuštene probe za glumce, glazbenike i druge kulturne djelatnike
 Božo Radić / HANZA MEDIA

Od sutra se ukidaju brojne zabrane koje su bile uvedene zbog epidemije koronavirusa. Za mnoge najvažnija je odluka o otvaranju kafića, a za roditelje škola i vrtića. Svoja vrata sutra otvaraju i trgovački centri, za čiji su rad propisani posebni uvjeti. Otvaraju se i kladionice te automat klubovi, a s radom počinju i autoškole.

Također od sutra su dopuštene probe za glumce, glazbenike i druge kulturne djelatnike, a kina, kazališta i koncertne dvorane vjerojatno će otvoriti svoja vrata posjetiteljima 18. svibnja, najavio je jučer Nacionalni stožer civilne zaštite. Naime, epidemiolozi zajedno s Ministarstvom kulture izrađuju preporuke kojih se moraju pridržavati i izvođači i publika ako žele uživati u kulturnim događanjima. Propisani su režimi rada koji će vrijediti za produkciju, odnosno uvjeti pod kojima filmske ekipe i studiji za snimanje glazbenih sadržaja mogu nastaviti sa svojim radom.

Odgovorni upravitelji

“Sve što vrijedi za već otvorene prodavaonice u smislu epidemioloških mjera vrijedit će i za one koje rade u sklopu trgovačkih centara. No, ograničen je broj kupaca koji mogu boraviti u istom trenutku u trgovačkim centrima na 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine centra. Odgovorni za provedbu ove odluke su upravitelji tih tvrtki. Ugostiteljskim objektima propisani su isti uvjeti, kao i onima koji rade izvan centara.

Odlučili smo da centri moraju maknuti klupe za odmor da se na tim mjestima ne bi okupljali ljudi”, objasnio je prof. dr. Krunoslav Capak. Preporuka je da se u centrima nose maske i da se u svakom trenutku održava udaljenost od metra i pol. Na ulazu u centar mora biti osigurana dezinfekcija ruku, a ventilacija mora biti pojačana. Za zaposlenike vrijede sada već uobičajene mjere zaštite, uz napomenu da osoblje prije dolaska na posao mjeri tjelesnu temperaturu.

Stožer je izmijenio i odluku o privremenoj zabrani prelaska hrvatskih granica kojom se državljanima EU omogućava ulazak u Hrvatsku, odnosno odlazak u inozemstvo uz pridržavanje općih i posebnih preporuka HZJZ-a.

“Kada postoje razlozi, strani državljani će moći ući u Hrvatsku uz pridržavanje preporuka HZJZ-a, te strani državljani koji putuju zbog neodgodivih poslovnih i osobnih razloga”, rekao je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. No, to ne vrijedi za održavanje zemalja koje nisu članice EU za koje zabrana i dalje ostaje do 5. lipnja. Po ovoj odluci za one koji nakratko dolaze u Hrvatsku neće vrijediti obveza samoizolacije.

Premda su ovih dana mnogi ravnatelji i nastavnici govorili da nema potrebe za otvaranjem škola u ponedjeljak pa su u to ime radili popise učenika koji će dolaziti na nastavu, što je trebao biti dokaz da nema većeg interesa, čini se da će sutra situacija biti ipak drukčija. Naime, zbog popuštanja mjera i otvaranja brojnih tvrtki poslodavci su pozvali djelatnike da dođu na posao. No, to znači da mnogi od njih nemaju kome i gdje ostaviti djecu pa će očito prvotni planovi škola o broju učenika biti drukčiji. Isto će biti i dječjim vrtićima, tvrde roditelji.

Otvaraju se autoškole

Posebne epidemiološke preporuke propisane su i za pokretanje rada autoškola kako za onaj nastavni dio u učionicama, tako i za praktični dio, odnosno vožnju. U učionicama se mora osigurati preporučena distanca, što znači i manji broj učenika po jednom satu te dezinfekcijska sredstva i dezinfekcija prostora.

Najzahtjevniji dio je onaj koji se odnosi na automobil koji se koristi za učenje vožnje jer osim dezinfekcije, primjerice volana i svega drugog što dotiče učenik, ventilacija mora biti maksimalna, a vozač i kandidat trebali bi nositi zaštitne maske. Vozilo se nakon svakog sata voženje treba prozračivati barem 15 minuta.

Sve u svemu donedavne mjere koje su onemogućavale uobičajeni dnevni ritam svakog od nas polako popuštaju. No, nužan je oprez da se ne bi dogodio Brač, a to bi značilo vraćanje mjera koje nikom nisu bile drage.

Epidemiološke preporuke za trgovačke centre

- 15 kupaca na 100 četvornih metara neto površine

- maska za lice

- dezinfekcija ruku na ulazu i u svim dućanima

- uklanjanje svih klupa za odmor

- pojačana ventilacija prostora

- zabrana uporabe aparata za sušenje ruku u sanitarnom čvoru

- fizička distanca od najmanje 1,5 metara

Komisija traži zabranu ulaska u EU za strance do sredine lipnja

Europska komisija pozvala je države Europske unije i članice Schengena koje nisu u EU da do sredine lipnja ne otvaraju vanjske granice za strane državljane. Posljednja usvojena odluka, koja se odnosi samo na građane trećih zemalja, vrijedi do 15. svibnja, a ako države članice prihvate najnoviji prijedlog Komisije, to će se produljiti za još mjesec dana.

Riječ je samo o vanjskim granicama Europske unije, ne i onima između država članica, kojih je većina otvorena uz velike restrikcije i samo za nužna putovanja i određene kategorije.

Zabrana se ne odnosi na državljane EU i članove njihovih obitelji koji se vraćaju kući ili na strance s dozvolom boravka u nekoj državi članici Europske unije. Jednako tako, kretanje je omogućeno liječnicima, vozačima kamiona, sezonskim radnicima i nekim drugim kategorijama građana.

Sada kada su mnoge države članice počele ukidati pojedine restrikcije, vrši se pritisak da se u potpunosti otvore unutrašnje granice EU. Europska komisija smatra da se otvaranje granica mora odvijati u fazama.

- Općenit cilj ograničenja širenja koronavirusa ostaje i dalje. Bez obzira na napredak u mnogim zemljama članicama, situacija u svijetu još je vrlo varljiva. Ključno je da svaki proces bude postupan, da se različita ograničenja ukidaju u raznim fazama - rekao je povjerenik za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas.

Europska komisija pozvala je države članice, posebno one na vanjskim granicama EU, da prije bilo kakvog postupanja konzultiraju druge države. Mogući nastavak zabrane ulaska u EU za strance i nakon 15. lipnja bit će predmet analize kasnije, na temelju kretanja pandemije i procjene rizika. Prva odluka uvedena je početkom travnja, na rok od mjesec dana. (Augustin Palokaj)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 08:31