SPORNA PRODAJA

Kaznena prijava: Karlovački gradonačelnik Damir Jelić oštetio grad za više milijuna kuna?

Podnesena kaznena prijava protiv karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića i još nekoliko osoba zbog sumnje da su gradski proračun oštetili za višemilijunski iznos

KARLOVAC - Domagoj Švegar i građanska antikorupcijska inicijativa "Stop korupciji" podnijeli su DORH-u i Općinskom državnom odvjetništvu u Karlovcu kaznenu prijavu protiv karlovačkog gradonačelnika Damira Jelića, Vladimira Severa te odgovornih osoba iz stručnih službi grada Karlovca zbog niza otkrivenih nepravilnosti vezanih za prodaju gradskog zemljišta u četvrti Grabrik.

- U posjedu smo dokaza da je Vladimir Sever bio stvarni vlasnik tvrtke Centar gradnja d.o.o., koja je od grada Karlovca kupila predmetno zemljište. Sever je krajem veljače 2008., dakle svega nekoliko dana prije objave natječaja, sa samo 20.000,00 kn temeljnog kapitala, osnovao tvrtku, a tu istu tvrtku je tri mjeseca kasnije prodao za iznos od 16.000.000,00 kn, i to prije nego li je Gradu Karlovcu uopće isplaćen novac za zemljište.

Obzirom na činjenice da je zemljište na Grabriku kupljeno od Grada za 8.817.300,00 kn, te da je osnivački kapital Centar gradnje d.o.o. iznosio 20.000,00 kuna, nameće se zaključak da je u roku od samo tri mjeseca zemljište na Grabriku udvostručilo svoju vrijednost, jer u svibnju 2008. je građevinska tvrtka F.K.T. d.o.o. kupila Centar gradnju d.o.o. za 16 milijuna kuna, od čega je bila dužna isplatiti 8.817.300,00 kn gradu Karlovcu, a 7.182.700,00 na osobni tekući račun Vladimira Severa u Splitskoj banci.

Dakle, u roku kraćem od 100 dana, Vladimir Sever je na uloženih 20.000,00 kn zaradio 7.182.700,00 kn - upozorava Domagoj Švegar.

Švegar i aktivisti iz inicijative "Stop korupciji" uvjereni su da postoji osnovana sumnja da su odgovorne osobe u gradu Karlovcu na čelu sa gradonačelnikom Jelićem pogodovale Vladimiru Severu te mu omogućile kupnju predmetnog zemljišta po cijeni znatno nižoj od realne, čime je, smatraju oni, proračun Grada Karlovca oštećen za višemilijunski iznos.

- Vjerujem da smo institucijama pravne države osigurali više nego dovoljno materijala i dokaza za pokretanje službene istrage te očekujem da će Državno odvjetništvo Republike Hrvatske poduzeti sve zakonom predviđene radnje i da će protiv Damira Jelića, Vladimira Severa i ostalih odgovornih osoba pred nadležnim sudom pokrenuti kazneni postupak kako bi osumnjičenici bili kažnjeni po zakonu, a gradu Karlovcu nadoknađena materijalna šteta - rekao je Domagoj Švegar.

Švegar i građani okupljeni u inicijativi "Stop korupciji" posljednjih su mjeseci od brojnih Karlovčana primili mnoge informacije o poslovima za koje postoji sumnja da su obilježeni koruptivnim radnjama. Sve te slučajeve "Stop korupciji" analizira, a građani-istražitelji volonterski odrađuju posao državnih institucija obilazeći brojne urede kako bi prikupili dokaze kao i u slučaju za kojeg su u ponedjeljak podnijeli kaznenu prijavu.

Da imaju pune ruke posla potvrđuje i Švegarova najava da će ubrzo ponovo DORH-u i ODO-u dostaviti novu prijavu, ovoga puta protiv bivšeg gradskog pročelnika za imovinske poslove Željka Pakšeca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 07:33