NASUKAVANJE NA SITU

Kaznene prijave protiv drugog časnika i kormilara Marka Pola

Kornati, Otok Sit, 261009.Putnicki brod Marko Polo nasukao se s noci petka na subotu unutar otoka Sita na sjeverozapadnoj strani. Danas je pocelo izvlacenje broda koje ce potrajati nekoliko dana.Foto: V. Jakupovic / CROPIX
 V. Jakupović/CROPIX

ŠIBENIK - Šibenska krim-policija uputila je kaznene prijave ODO protiv drugog časnika palube "Jadrolinijinog" broda "Marko Polo", 35-godišnjeg Riječanina Sanjina Tulića i kormilara, 30-godišnjeg Vlatka Jukića iz Splita tereteći ih za kršenje propisa o sigurnosti prometa te dovođenja u opasnost ljudskih života, ugrožavanje sigurnosti broda i imovine te morskog okoliša.

U kaznenoj prijavi se navodi da su Tulić i Jukić pri upravljanu brodom "Marko Polo" grubom nepažnjom propustili poduzeti određene radnje prema Pomorskom zakoniku.

Preciznije, nisu motrili i identificirali plovidbene oznake na plovnom putu te nisu provjeravali kormilarski kurs, poziciju i brzinu broda kako bi u svakom trenutku bili sigurni da brod plovi u planiranom kursu, poglavito u vrijeme kad je upravljanje bilo prebačeno na automatsko kormilarenje.

Time su prekršili propise o sigurnosti prometa te doveli u opasnost ljudske živote, ugrozili sigurnost broda i imovine i zaštitu morskog okoliša doveli do udara broda u otok Balabra Vela, a zatim i do nasukavanja broda na sjeverno-zapadnu stranu otoka Sit 24. listopada 2009..

Materijalna šteta koju su prouzročili počinjenjem kaznenog djela, prema izjavama odgovornih osoba iz osiguranja, ne može se precizno procijeniti jer još nije obavljen detaljan pregled svih oštećenja, a prema vještačenju stručnih osoba nastala šteta cijeni se na iznos od oko između 10 i 15 milijuna kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 02:47