DAMPING

Kaznili HT jer nudi prejeftine pakete

Tvrtki je zabranjeno pružanje popusta na cijene niže od onih koje su odobrene

ZAGREB - Članovi Uprave Hrvatskog telekoma, na čelu s Ivicom Mudrinićem, moraju državi platiti nešto više od 76.000 kuna kazne jer su preniskim cijenama jedne govorne usluge radili “damping” na tržištu telekomunikacijskih usluga.

Sporna ponuda

Utvrdilo je to nadležno regulatorno tijelo, Hrvatska agencija za poštu i elektroničke komunikacije (HAKOM), koje je članovima Uprave naredilo plaćanje “upravne mjere” u roku od osam dana, bez mogućnosti žalbe. Mjera je izrečena predsjedniku Uprave Ivici Mudriniću te članovima Božidaru Poldrugaču, Ireni Jolić Šimović, Branki Skamaruši te Johanu Buseu kao odgovornim osobama tvrtke.

Sporna je, naime, ponuda HT-a trgovačkom društvu “A”, kojem su govorne usluge u pokretnoj mreži nuđene u postupku nabave za 0,98 kn/min, što je HAKOM ocijenio neprihvatljivo niskim. HAKOM-ova je dužnost štititi konkurentnost i načelo nediskriminacije na tržištu telekomunikacijskih usluga.

Miroslav Belužić, HAKOM-ov nadzornik za elektroničke komunikacije, prekršaj iz Zakona o telekomunikacijama je ustanovio još 26. kolovoza ove godine, u postupku stručnog nadzora, te donio rješenje kojim se HT-u zabranjuje svako daljnje nuđenje, ugovaranje i pružanje usluga po cijenama nižim od onih koje HAKOM odobrava.

Jasan dokaz

Tvrtki je zabranjeno i pružanje bilo kakvih popusta na cijene niže od odobrenih te nuđenje i ugovoranje posebnih pogodnosti.

“HT izbjegava dostaviti jasan dokaz da je prestao pružati navedenu uslugu po nižim cijenama od odobrenih. Bili su upozoreni na izricanje upravne mjere u slučaju nepostupanja po rješenju”, napisao je, između ostalog, HAKOM-ov nadzornik Belužić, izrekavši tvrtki kaznu u iznosu od deset hrvatskih prosječnih bruto plaća - što je točno 76.667 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 12:08