NEPRAVOMOĆNA PRESUDA

KAŽNJENA JE SA 4000 KUNA JER U IMOVINSKOJ KARTICI NIJE PRIJAVILA TRI STANA Sud je donio odluku u upravnom sporu koji je pokrenula kninska kraljica

 
Josipa Rimac
 Niksa Stipanicev / CROPIX

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa kaznilo je državnu tajnicu u Ministarstvu uprave Josipu Rimac s četiri tisuće kuna, plativo u dvije mjesečne rate, piše Slobodna Dalmacija.

Ona je nakon toga pokrenula upravni spor na splitskom Upravnom sudu koji je 5. studenoga nepravomoćno okončan u korist "kninske kraljice".

Izvjestiteljica Povjerenstva Tončica Božić je 13. travnja, kad je ta odluka donesena, rekla kako je Povjerenstvo dobilo anonimnu prijavu da Josipa Rimac ima tri stana, a da je u imovinskoj kartici prijavila samo kuću u Kninu.

Prijaviteljica je tvrdila da je Rimac grubo obmanula javnost i Povjerenstvo. Redovitom provjerom kartice i zemljišnih knjiga utvrdili su da je suprug Josipe Rimac u Kninu vlasnik tri etaže tri stana.

U listopadu 2016. traženo je očitovanje. Rimac je u očitovanju navela kako je njezin suprug imovinu stekao darovnim ugovorom od Republike Hrvatske kao branitelj, a obitelj te tri etaže shvaća kao njihov dom. Rimac je iz porezne uprave dostavila potvrdu o vrijednosti imovine.

- Nedvojbeno se može utvrditi da je Rimac povrijedila odredbe zakona o prijavi imovine - rekla je tad Božić.

Nakon toga Rimac je pokrenula upravni spor, a da je on okončan nepravomoćno u njezinu korist potvrđuju Slobodnoj Dalmaciji i s Upravnog suda u Splitu u odgovoru koji potpisuje predsjednik suda Silvio Čović, a u presudi koju je donio sudac Studenko Vuleta.

- Vezano za vaš upit od 16. studenoga 2018. valja vam odgovoriti da se u ovom sudu vodio upravni spor poslovni broj UsI-263/18, a po tužbi tužiteljice Josipe Rimac, koji je ona pokrenula protiv tuženika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, radi sukoba interesa.

Navedeni upravni spor je završen pred ovim sudom 5. studenoga 2018., kad je donesena presuda kojom je usvojen tužbeni zahtjev tužiteljice, poništena odluka tuženika Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa poslovni broj:711-I-589-P-296-16/18-08-8 od 13. travnja 2018. te obustavljen postupak za odlučivanje o sukobu interesa pokrenut protiv tužiteljice u kojem je donesena osporena odluka.

Valja naglasiti da navedena presuda na nadnevak ovoga odgovora nije pravomoćna, budući da je protiv nje dopuštena žalba.

Od upravnih stručnjaka koji se bave ovom problematikom, doznaje se kako su i očekivali ovakav ishod, jer Povjerenstvo za sukob interesa po njima ima pretvrd stav prema načinu prijavljivanja imovine dužnosnika, pogotovo jer postoje određene nejasnoće i pravne praznine te nema regulative kako se nekretnine trebaju prijavljivati.

Sud je zaključio da u ovom predmetu nema nesklada jer je Rimac prijavila kuću, broj nekretnine s vrijednošću kako ju je procijenila porezna uprava te sud smatra da nije imala namjeru bilo što prikriti.

Osim toga, takva obveza u zakonu ne postoji - da se moraju označiti posebne etaže, već samo ukupna površina, što je Rimac i učinila.

Konačno, pravno shvaćanje o ovom predmetu dat će Visoki upravni sud Republike Hrvatske, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:57