ZBOG COVIDA

KBC Osijek smanjio broj operacija, povećali broj kreveta na Klinici za infektologiju

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja pacijenata smo aktivirali dodatnih 15 respiratora
KBC Osijek
 
 Vlado Kos/Cropix

Zbog povećanog priljeva oboljelih od covida KBC Osijek morao je reducirati operacijski program za 36 posto i povećati broj kreveta na Klinici za infektologiju.

- Prije dva tjedna u KBC-u smo aktivirali dodatnih 30 kreveta za Infektologiju. Oni su s današnjim danom svi popunjeni, pa ćemo ovaj tjedan vjerojatno morati osigurati još 30 kreveta. Zbog pogoršanja epidemiološke situacije i povećanog broja pacijenata smo aktivirali dodatnih 15 respiratora, a danas radi povećanja dostupnosti naših liječnika specijalista, pogotovo anesteziologa, operacijski program reduciramo za 36 posto. Stalno pratimo kretanja broja oboljelih, a kao što je poznato, KBC Osijek prima pacijente za respirator s područja svih pet županija - rekao je dr. sc. Željko Zubčić, ravnatelj KBC-a u kojem je trenutačno na liječenju 99 pacijenata, od kojih 22 na respiratoru.

Najmlađa među njima je 35-godišnja pacijentica koja, kako je rekao dr. Zubčić, "osim covid pneumonije nema nikakvih komorbiditeta, a na respiratoru je već dva tjedna".

- To je samo dokaz činjenice kako u ovom trenutku imamo više pacijenata koji su mlađe dobi i koji nešto brže razviju težu kliničku sliku. Spremni smo s opremom i ljudstvom, no još jednom apeliramo na građane da se pridržavaju propisanih mjera kako se ne bi moralo uvoditi puno strože mjere i na području Osječko-baranjske županije. Situacija nije laka, liječnici vode tešku borbu i očekujemo još veći priljev pacijenata, pa sve pozivamo na odgovorno i savjesno ponašanje - istaknuo je ravnatelj bolnice. Dodao je kako o težini situacije i u drugim slavonskim bolnicama govori činjenica da je KBC Osijek ustupio sedam uređaja s visokim postotkom kisika trima slavonskim bolnicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 23:38