NEOBIČAN UVOZ

KBC Rebro: Hrvatski liječnici na Rebru vježbaju na američkim mrtvacima!

Trening na modelima ili životinjskim uzorcima nije jednak onome na stvarnom ljudskom tijelu

ZAGREB - Pošto mozak? Ima li koja kralježnica? Rado bi dva koljena za implantaciju proteze! Ne, nije riječ o šali ili krijumčarenju organa nego o ozbiljnom poslu u kojem je “roba” ljudsko tijelo ili pak neki njegov dio!

Naime, premda je to u Hrvatskoj malo poznato, postoje tvrtke poput Medcurea u SAD-u, gdje se potpuno legalno uz primjerenu proceduru i dozvole može nabaviti bilo koji organ, a sve kako bi napredovala znanost. Riječ je o tijelima koja su ljudi darovali za svog života bankama tijela diljem svijeta.

Tečaj na kadaverima

No, unatoč toj činjenici ovih je dana prijepor u Hrvatskoj izazvala organizacija tečaja 3 D navigacije u endoskopskoj kirurgiji sinusa na Klinici za otorinolaringologiju KBC-a Zagreb na kadaverima, zbog čega je u srijedu iz SAD-a stiglo 11 glava na kojima će liječnici dva dana vježbati taj zahvat. Uvoz je koštao tisuću dolara po glavi, a trošak, doniranih dijelova tijela sastoji se od čuvanja, transporta i carinsko-špediterskih davanja. Ipak, tečaj na kadaverima potaknuo je neke na protest. “Nisam sigurna da je to dozvoljeno, a i zanima me otkud su mrtva tijela na kojima će se raditi operacije. Pitam se jesu li to hrvatski kadaveri ili se možda uvoze i tko je dao odobrenje da bi netko vježbao na mrtvima koji su do jučer bili nečiji roditelji, braća, sestre...”

Banke mozgova

Ovo je, doduše anonimno, pismo stiglo na adresu Jutarnjeg lista, ali i na adrese drugih mjerodavnih institucija, uključujući i etičko povjerenstvo Medicinskog fakulteta, jer se čitateljici učinilo da je riječ o “mutnim poslima” i zaradi “na kadaverima”, u čemu su etika i moral pali na ispitu.

No, čitateljica je otvorila bolno pitanje za liječnike i studente - nedostatak tijela za učenje - a sve zato što u nas ne postoji kultura poklanjanja tijela nakon smrti! Zbog toga studenti uče anatomiju uglavnom na umjetnim modelima, a znanstvenici su prikraćeni jer nema modela, primjerice, bolesnog mozga, kaže akademik Ivica Kostović, direktor Hrvatskog instituta za istraživanje mozga. Naglašava da većina europskih zemalja ime banke mozgova, odnosno popis potencijalnih donatora.

Njemačka ima višak tijela

- Nemamo razvijenu kulturu doniranja tijela nakon smrti, pa tristotinjak studenata radi na obdukciji samo jednog tijela, dok je europski prosjek 18.

Zanimljivo je da hrvatski problem nema Slovenija jer je kod njih doniranje tijela nakon smrti također uvriježeno pravilo. Gužvu s viškom ima, primjerice, Njemačka koja ne može čak ni prihvatiti sve donacije.

Stroga procedura uvoza trajala je mjesec dana

Predstojnik Klinike za otorinolaringologiju prof. dr. Drago Prgomet kaže da je sve u pripremi tečaja učinjeno po zakonu, a glave su uvezene sukladno hrvatskim i američkim propisima nakon procedure koja je trajala gotovo mjesec dana. - Prije početka procedure uvoza ljudskih glava u Hrvatsku prvo smo s namjerom upoznali hrvatsko Veleposlanstvo u Washingtonu. Potom smo od nadležnih američkih tijela te Ministarstva zdravstva i MUP-a zatražili dozvolu izvoza, odnosno uvoza u Hrvatsku - objašnjava put od banke tijela u Medcureu do Klinike na Rebru Davor Kosovac iz tvrtke Medtronic.

Dodaje da je najzahtjevniji dio posla transport koji se obavlja u posebnim spremnicima koji održavaju optimalnu temperaturu. Od srijede čekaju na patologiji na Rebru, a u operacijsku dvoranu dopremljeni su nekoliko sati prije operacije. Razlog tog neobičnog uvoza je činjenica da se zahvat ne može raditi na kompjutorskoj simulaciji jer je važno da liječnici sami osjete mogućnosti koje im pruža ovaj visokosofisticirani uređaj koji s milimetarskom preciznošću dovodi instrument do baze lubanje kroz nos.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:37