STIGLA JE POTVRDA

KBC Rijeka: ‘Zaprimili smo jednu osobu, sumnja se na kemijsku ozljedu jednjaka‘

Slučaj trovanja vodom iz boce preuzeli su DORH i MUP, uzorci stižu na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije

Ilustrativna fotografija boca vode

 Profimedia, Privatna arhiva

Društvene mreže hrvatskih korisnika od ponedjeljka su preplavljene porukama o navodnom slučaju trovanja mineralnom vodom poznatog svjetskog proizvođača pića.

Pisalo se da je dvoje mladih ljudi u Rijeci završilo u bolnici s teškim ozljedama zbog spaljenog ždrijela i želuca. No, iz KBC-u Rijeka za Jutarnji list kažu kako je jedna osoba zaprimljena na bolnički odjel pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

image
Privatna arhiva

- Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Odmah tijekom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima PU Primorsko – goranskoj, kojima se možete obratiti vezano uz eventualne dodatne informacije - kažu iz KBC Rijeka.

Iz Ministarstva zdravstva kažu pak kako nisu nadležni u slučaju navodnog trovanja pićem s obzirom da je sanitarna inspekcija od 1. travnja 2019. u sastavu Državnog inspektorata i ista je nadležna za provođenje službenih kontrola.

- Piće se puni u Austriji te ju je priznalo njihovo nadležno tijelo, poručili su.

Prema dostupnim informacijama slučaj trovanja vodom iz boce koja je poslužena u ugostiteljskom objektu preuzeo je DORH i Ministarstvo unutarnjih poslova, a sanitarna inspekcija Državnog inspektorata uzela je uzorka predmetne vode radi utvrđivanja činjenica - kažu iz Ministarstva zdravstva.

image
Privatna arhiva

U Nastavnom zavodu za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije potvrdili su pak za Novi list da im danas na analizu stižu prvi uzorci sokova i mineralne vode renomiranog svjetskog proizvođača. Bočice s pićem uzete su u riječkim kafićima, kažu.

Na kraju, spomenimo i da portal Rijeka Danas piše da su slučaj podsjeća na događaj iz svibnja kada je jednoj osobi nakon konzumiranja mineralne vode u riječkom restoranu spržen jednjak.

Oglasila se i policija

Policijska uprava primorsko-goranska 4. studenoga ove godine zaprimila je dojavu da je jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći.

Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba. O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat zbog poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti.

A u utorak prijepodne oglasili su se i iz Državnog inspektorata.

"Sanitarna inspekcija Državnog inspektorata odmah je po zaprimanju obavijesti Policijske uprave primorsko-goranske, Ministarstva unutarnjih poslova, obavila očevid iz svoje nadležnosti. Inspekcijski postupak je u tijeku", kažu iz DIRH-a.

Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja. Napominjemo da osim ovog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja, policiji dosad nisu prijavljeni drugi slični događaji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. travanj 2024 15:04