DONACIJA

KBC Split dobio još uređaja za ventilaciju pluća, ukupna vrijednost donacije je 210 tisuća kuna

Ona bi trebala olakšati posao liječnicima, te pomoći u zbrinjavanju velikog broja bolesnika
 Ante Cizmic/Cropix

COVID Centar KBC- a Split dobio je četiri nova uređaja za kisik s visokim protokom i dva monitora vitalnih funkcija ukupne vrijednosti od oko 210 tisuća kuna, priopćeno je u četvrtak navečer sa splitskog Medicinskog fakulteta.

Donaciju su zajednički osigurali Medicinski fakultet i Rotary klub Split u suradnji sa Strabagom za građevinske poslove d.o.o. i Autokućom Vrdoljak do.o.

Ona bi trebala olakšati posao liječnicima, te pomoći u zbrinjavanju velikog broja bolesnika kojima je takva terapija od iznimne važnosti, smatraju donatori. U priopćenju se navodi kako su sva novija istraživanja i iskustva liječnika pokazala da je liječenje uređajima za primjenu kisika s visokim protokom jako uspješan u izbjegavanju krajnje opcije liječenja na respiratoru gdje je smrtnost svugdje u svijetu, pa tako i u nas, jako visoka.

"Primjenom tzv. High Flow Oxygen (HFO) uređaja u mnogih bolesnika odgađa se ili u potpunosti izbjegava potreba za liječenjem na respiratoru. U dogovoru s ravnateljem KBC-a Split dr. Julijem Meštrovićem i voditeljem COVID Centra KBC-a Split dr. Ivom Ivićem, kao i s liječnicima Klinike za infektologiju dr. Mirelom Pavičić Iveljom i Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivno liječenje dr. Tonijem Kljaković Gašpićem, pokrenuta je humanitarna akcije nabave potrebnih uređaja", navodi se u priopćenju.

Sveukupna vrijednost donacije je 210 tisuća kuna. Primopredaja donacije održat će se u petak ujutro ispred Medicinskog fakulteta na Križinama, navodi se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:34