U SVJETSKOM VRHU

KBC Zagreb početkom prosinca obavila rekordnih devet transplantacija, svi pacijenti su u vrlo dobrom stanju

Od 11 transplantacija u prosincu jedno srce i jedna jetra dobila su djeca u dobi od 11 i 10 godina, izjavio je ravnatelj

Jurica Vuković, Dorijan Hirsl, Davor Mijatović, Hrvoje Gašparović, Davor Miličić, Ante Ćorušić, Željko Kaštelan, Jasna Brezak, Slobodan Mihaljević

 Ranko Suvar/Cropix

U KBC-u Zagreb ove je godine obavljeno 96 transplantacija organa, a samo početkom prosinca rekordnih devet, izvijestili su u utorak vodeći stručnjaci te bolnice istaknuvši da je Hrvatska po pitanju transplantacija u samom svjetskom vrhu.

"Od 2. do 11. prosinca u KBC-u Zagreb transplantirano je devet organa - troja pluća, tri srca, dvije jetre i jedan bubreg. Od toga jedno srce i jedna jetra dobila su djeca u dobi od 11 i 10 godina. Svih devet pacijenata je jako dobrog općeg stanja", istaknuo je ravnatelj KBC-a Ante Ćorušić na konferenciji za novinare na kojoj su predstavljeni uspjesi u transplantacijama u toj najvećoj zdravstvenoj ustanovi u Hrvatskoj.

U KBC-u Zagreb očekuju da će do kraja godine dosegnuti broj od sto uspješno obavljenih transplantacija. No, na listi čekanja još je sto osoba koje čekaju na taj zahvat.

Predstojnici klinika iznijeli su podatke da je ove godine u KBC-u Zagreb presađeno 38 bubrega, od toga troje kod djece, obavljene su 24 transplantacije srca i 30 transplantacija jetre.

Po rezultatima se možemo nositi s vrhunskim svjetskim centrima

Transplantacija pluća najmlađi je kirurški program u KBC-u Zagreb, započet sredinom travnja 2021., od kada je odrađeno 18 uspješnih presađivanja pluća, rekao je kardiotorakalni kirurg Dorian Hiršl.

image
Ranko Suvar/Cropix

"Po rezultatima se možemo nositi sa svim vrhunskim centrima u Europi i svijetu", istaknuo je Hiršl.

Predstojnik Klinike za pedijatriju Jurica Vuković rekao je da je KBC Zagreb jedino mjesto u Hrvatskoj gdje se obavljaju transplantacije organa u djece, a predstojnik Klinike za kardijalnu kirurgiju Hrvoje Gašparović istaknuo da Hrvatska transplantira otprilike četiri puta više srca na milijun stanovnika od Velike Britanije, a dva i pol puta više od Njemačke.

Transplantacija srca među svim transplantacijama solidnih organa predstavlja najveći izazov zato što je vremenski okvir najuži i najrigidniji. Srce treba transplantirati u okviru četiri sata od trenutak kada ga se izvadi, a najčešće dolazi iz drugih zemalja, objasnio je Gašparović.

"Ove smo godine transplantirali srca u dva brata blizanca i obojica su jako dobro. To je i u svijetu rijetkost da se obojici braće u istoj godini transplantacijom srca spasi život", istaknula je koordinatorica transplantacijskog tima Jasna Brezak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. siječanj 2023 10:07