OZBILJNA SANKCIJA

KBC Zagreb priprema 11 opomena pred otkaz zbog nepoštivanja uvođenja covid potvrda

Uzastopna tri dana nedolaska smatraju se ozbiljnim kršenjem radnog odnosa te poslodavac može izreći opomenu pred otkaz
KBC Zagreb
 Zeljko Puhovski/Cropix

KBC Zagreb priprema 11 opomeni pred otkaz zbog nepoštivanja uvođenja digitalnih covid potvrda u sustav zdravstva i socijale, neslužbeno doznaje Jutarnji list.

Najveća hrvatska bolnica čini se prva je koja je odlučila ozbiljnije sankcionirati svoje djelatnike. Naime, jučer je bio treći dan od uvođenja obveze predočenja potvrde, a u prva dva dana primjene, prema podacima Ministarstva zdravstva, od ukupno 52561 zaposlenih u zdravstvu, njih 31 odbilo je testiranje.

Odbijanje pokazivanja potvrde i testiranja za djelatnike se tretira kao nedolazak na posao i za taj dan neće dobiti naknadu, a uzastopna tri dana nedolaska smatraju se ozbiljnim kršenjem radnog odnosa te poslodavac može izreći opomenu pred otkaz ali i dati izvanredni otkaz iz Ugovora o radu.

U KBC Sestre milosrdnice, bolnici u kojoj je u prva dva dana bilo najviše osoba koje se nisu htjele testirati njih 10, još nema opomeni pred otkaz.

Kako doznajemo, razlog je isključivo zato što još nitko nije uzastopce, tri dana zaredom, izostao s posla. Naime, trojica zaposlenika su se testirali, jedan je predočio covid potvrdu, četvero su otvorili bolovanje, jedan zaposlenik otišao je na godišnji odmor, a jedna osoba imala je slobodan dan zbog dežurstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. ožujak 2024 01:27