ANA KNIFER

KĆER VELIKOG UMJETNIKA JULIJA KNIFERA 'Ne smeta mi što je očeva slika u Vladi, ali je loše izložena'

Poželjeli su za predsjedanje EU gurnuti Knifera kao dekoraciju. I ugurali su ga s kičastim meblom
 Damjan Tadic / CROPIX

“Ovako, dakle, izgleda reprezentativna Kniferova slika u Banskim dvorima. Bez ikakvih ograda i uljepšavanja upravo ovako izgleda Hrvatska, paradigma našeg odnosa prema EU”, napisala je na društvenim mrežama povjesničarka umjetnosti Ana Knifer, kći slikara Julija Knifera, uz sliku “Meandar u kut” njezina oca, koja se odnedavno nalazi u novom postavu Banskih dvora, uz umjetnine Picelja, Lipovca, Glihe i dr., a posuđena je iz Muzeja suvremene umjetnosti.

Zagreb, 090914.
Ana Knifer, kcerka Julija Knifera postavlja izlozbu oko 400 radova svog oca u Muzeju suvremene umjetnosti. Povodom toga razgovara i s Dobroslavom Silobrciem. 
Na fotografiji: Ana Knifer ispred meandra.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomas / CROPIX
Ana Knifer

Kada smo je nazvali, rekla nam je da je “nema ništa protiv toga da slika bude u Vladi, no smeta je način na koji je tamo izložena”. Odnosno, kako dalje piše na Facebooku: “Naime, poželjeli su za predsjedanje EU gurnuti Knifera kao dekoraciju. Inzistirali su, nisu odustajali pa su ga na kraju ugurali zajedno s kičastim meblom. Društvo u kojem dominiraju cajke, turbo folk i Thompson povremeno u prvi plan nezgrapno gurne neke umjetnike, znanstvenike..., uglavnom one o kojima se nikada nije brinulo, ne bi li se stvorila instant iluzija. Vjerojatno im tako nešto ne bi palo na pamet da prije 30 godina Knifera nisu uz Picassa objesili u kabinetu njemačkog kancelara Schrödera, ostao je i za Merkeličinog mandata. Dekor je tamo daleko odmjereniji, poštovali su integritet umjetničkog rada. Ovo je pop up prikaz naše dnevne politike, kolateralna žrtva je ‘Meandar u kut’ iz 1961. godine”. Iz Ministarstva kulture ovaj stav Ane Knifer nisu željeli komentirati, uputili su nas na Muzej suvremene umjetnosti.

Podsjetimo da je prije nekoliko dana pokazan nov postav umjetnina u Vladi. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek tada je, među ostalim, rekla da su birali većinom umjetnine koje su vrhunac stvaralaštva u 20. stoljeću na području Hrvatske, da je u odabiru sudjelovalo nekoliko ravnatelja muzeja te stručnjaci iz Ministarstva kulture. Također je nadodala: “Sve su posuđene iz depoa, ne iz stalnog postava, i sve su bile u dobrom stanju, tako da ih nije trebalo restaurirati”. Pitali smo za komentar i Snježanu Pintarić, ravnateljicu MSU, koja nam je rekla: “Radovi su, jer tu ima i drugih umjetnika osim Knifera, postavljeni na profesionalan način. Cjelokupni dojam je izvrstan”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 05:07