MARTA DIVJAK

Kći bivše ministrice: ‘Tražimo kaznu za odgovorne u slučaju djevojčice iz Klaićeve‘

Često je slučaj da socijalni radnici ne donose profesionalne odluke, već osobne - kaže Marta Divjak
Marta Divjak
 Neja Markicevic/Cropix

Posvojena kći bivše ministrice obrazovanja Blaženke Divjak, Marta Divjak, ujedno i pokretačica inicijative 'Moramo vam nešto reći' koja se bavi položajem udomljene i nezbrinute djece, prije nekoliko dana na adresu ministra Josipa Aladrovića poslala je mail vezan uz nedopustive propuste u sustavu i nemjerljive štete koja je time nanesena djeci.

Samo četiri dana kasnije dvogodišnja djevojčica iz Nove Gradiške operirana je u Klaićevoj bolnici nakon što je tamo zaprimljena s teškim nagnječenjem glave i ozljedama opasnim po život, te se još uvijek nalazi u moždanoj komi, a njezini su roditelji u međuvremenu uhićeni.

Dijete je u bolnicu donijela majka, koja je tvrdila da je palo i ozlijedilo se, no na tijelu su utvrđene i starije modrice kao i neliječeni svrab zbog kojeg se djevojčica izgrebala po trbuhu.

Ravnatelj Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška Branko Medunić potvrdio je za Index kako je dijete bilo smješteno u udomiteljsku obitelj zbog loših uvjeta u biološkoj obitelji, no kako je krajem prošle godine vraćeno jer su se 'uvjeti poboljšali' te da je pritom određen nadzor nad roditeljima.

- Od sveg srca želimo da se djevojčica oporavi i da dobije priliku za sretno djetinjstvo u toploj obitelji - kazale su djevojke iz inicijative 'Moramo vam nešto reći' i napomenule kako traže da se nađu i kazne odgovorni za ovaj slučaj. Također, zahtijevaju da ministar Aladrović reagira i napokon pokrene temeljitu reformu sustava.

image
Marta Divjak

Situacija s djecom bez roditeljske skrbi jako je loša, napominju, jer sustav socijalne skrbi ne funkcionira, a niti se poštuje ionako manjkav pravni okvir.

- Često je slučaj da socijalni radnici ne donose profesionalne odluke, već osobne, jer smatraju da kakvi god biološki roditelji bili, djetetu je bolje s njima. Ne oduzimaju se roditeljska prava biološkim roditeljima, pa dijete provede djetinjstvo u domu ili ako ima više sreće u udomiteljskoj obitelji ili SOS dječjem selu, a to bi trebao biti privremeni smještaj - navodi Marta koja je posvojena više od 20 godina i kaže kako se odonda nije promijenilo ništa nabolje.

- Očito je da djeca 'nemaju glas' i ne čuje ih se - napominje.

Trenutno je oko 4200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi, no to je samo vrh sante leda. Oko 2200 djece je smješteno u udomiteljskim obiteljima, dok su ostali u SOS dječjim selima ili u domovima za nezbrinutu djecu.

- Djeci bez obitelji Vaša neaktivnost od četiri godine će odrediti cijeli život. Propusti su tu nedopustivi jer su štete nemjerljive. Sigurna sam da Vam je stalo do 4200 djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi te da ćete do i dokazati - poručila je Divjak ministru u mailu u kojem ga poziva na sastanak, no odgovor još nije stigao.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:05