OTKRIVAMO

Kći Jakova Sedlara, Borasova savjetnika, dobila posao na likovnoj akademiji: ‘Nije to nepotizam‘

Riječ je o dosad nepostojećem radnom mjestu, za koje su na Akademiji zaključili da im je nužno
Damir Boras, Jakov Sedlar i Almira Osmanović Sedlar
 Ranko Šuvar/Cropix

Kći redatelja Jakova Sedlara postaje nova djelatnica Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Riječ je o dosad nepostojećem radnom mjestu, za koje su na Akademiji zaključili da im je nužno u idućem razvojnom periodu.

Nakon provedenog natječaja za radno mjesto stručnog savjetnika/savjetnice za odnose s javnošću, na koji se prijavilo 37 kandidata, od kojih 19 s potpunom dokumentacijom, Akademija je za tu poziciju izabrala Emili Emu Sedlar, dosadašnju zaposlenicu Tekstilno-tehnološkog fakulteta. Budući da je riječ o kćeri redatelja Jakova Sedlara, koji je ujedno savjetnik za kulturu rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa, postavlja se pitanje je li riječ o školskom primjeru sukoba interesa i nepotizma. "Kako je moguće da kći savjetnika trenutnog rektora dobiva poslove na Sveučilištu kao da je riječ o privatnom poduzeću", pita prijavitelj slučaja.

Kolegica s iskustvom

Natječaj za radno mjesto na Akademiji raspisan je 21. prosinca, a obavijest o odabiru kandidatkinje objavljena na stranicama Akademije 3. veljače. Dekan ALU-a Tomislav Buntak potvrđuje da je njihova buduća kolegica kći Jakova Sedlara, a odabrana je jer je, kaže Buntak, bila najbolja među 20-ak kandidata.

- Imali smo dvije razine ispitivanja, s obzirom na velik broj ljudi. Prvo je bio pismeni ispit, s četiri pitanja plus prijevod na engleski, a nakon toga suzili smo izbor na šest kandidata, pozvanih na usmeni razgovor. Emili Ema Sedlar bila je među troje najboljih kandidata na pismenom testiranju, a na usmenom razgovoru pokazala se kao najbolja. Imali smo dvije komisije, jednu za pismeni, drugu za usmeni - objašnjava Buntak i dodaje da su paralelno raspisali još dva natječaja za druge poslove.

Na pitanje kako može odagnati sumnju u nepotizam, odgovara: - Ja mislim da to što je Sedlarova kći nije nepotizam. Kolegica je već radila na Sveučilištu, zbog čega ima određeno iskustvo. Uz to, otvaranjem ovoga radnoga mjesta oslobađa se drugo i ne možemo reći da neće biti prilike za nekoga tko se želi zaposliti na TTF-u.

Dekan ponavlja da je riječ o najboljoj kandidatkinji. - Ne bi li bilo nelagodno, ako je netko najbolji kandidat, ne primiti ga samo zbog toga jer je u rodbinskoj vezi s nekim drugim - pita dekan Buntak. - Nemamo nikakve veze s Jakovom Sedlarom jer ne radi s nama - tvrdi.

Dvije komisije

Na činjenicu da radi kao savjetnik za kulturu rektora, a ALU je sastavnica Sveučilišta, Buntak odgovara da je upravo zato što mu je napomenuto da će ga zbog ovoga zapošljavanja napasti organiziran transparentan natječaj u dva kruga i s dvije komisije. Na pitanje ne misli li da ovaj slučaj dodatno podgrijava aktualne afere na Sveučilištu, Buntak kaže da je natječaj za radno mjesto na Akademiji raspisan krajem prosinca prošle godine, "pa nije vezan uz aktualne događaje".

Priznaje da onoga tko tvrdi da je riječ o nepotizmu teško može uvjeriti u suprotno, pa i da mu pokaže rezultate testova. Dekan ALU-a na koncu zaključuje kako se kandidatkinja u radni odnos prima na probni rok, a ako ne zadovolji, dobit će otkaz. Kako tvrdi, radno mjesto donosi plaću od oko 6000 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:31