ISPOVIJEST B. HAINES

KĆI UBIJENOG SISAČKOG ZETA TRAŽI OSVETU 'Ne smiju se izvući, Islamsku državu treba iskorijeniti'

Kći humanitarca Davida Hainesa dala je svesrdnu podršku napadima na džihadiste koji su joj ubili oca
An image grab taken from a video released by the Islamic State (IS) and identified by private terrorism monitor SITE Intelligence Group on September 2, 2014 purportedly shows footage of a masked militant in a desert landscape threatening to kill British David Cawthorne Haines. The so-called "Islamic State" released a video today showing the masked militant apparently beheading 31-year-old US freelance reporter Steven Sotloff and threatening to kill the British captive. AFP PHOTO / SITE INTELLIGENCE GROUP / HO === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / SITE INTELLIGENCE GROUP - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS FROM ALTERNATIVE SOURCES, AFP IS NOT RESPONSIBLE FOR ANY DIGITAL ALTERATIONS TO THE PICTURE'S ===
 HO/AFP

Kći britanskog humanitarca i sisačkog zeta Davida Hainesa (44) za ITV News je progovorila o najtežim trenucima nakon brutalnog smaknuća njezina oca, kojemu su džihadisti iz Islamske države prije nekoliko tjedana odrubili glavu.

Bethany Haines (17) dala je punu podršku vojnoj akciji protiv pomahnitalih džihadista.

'Islamsku državu treba istrijebiti. Ne može više ovako. Ne mogu raditi ovakve stvari ljudima i izvući se bez posljedica. Nema veze o čijim je državljanima riječ, jesu li zapadnjaci ili ne. Ubili su i stotine Sirijaca. Mora ih se zaustaviti pa makar trebalo na njih poslati zračne i kopnene snage', rekla je Bethany, koju je ubijeni David dobio u prvom braku, dok je još živio u Škotskoj.

U ekskluzivnom intervjuu za ITV News rekla je da joj je želja krenuti stopama vlastitog oca.

'On je htio pomagati svima. Nije mu bilo važno tko je koje rase ili religije. Tko god da je trebao pomoć, on ju je pružio. Nažalost, život je izgubio radeći ono što je volio, ali znam da ne bi prestao pomagati drugima ni da se uspio izvući iz svega ovoga. Obožavao je pomagati ljudima, bio je tako vedrog karaktera, uvijek je nasmijavao ljude, pričao viceve', rekla je Bethany.

'Bio je briljantan čovjek i svi koji ga znaju, a vjerojatno i oni koji ga nisu upoznali, uvijek će ga se sjećati kao takvog. Neće ga se sjećati po onoj snimci, nego po sjajnim djelima i vedroj ćudi', dodala je Hainesova kći.

Kao što je poznato, David Haines je u Siriji radio za jednu francusku humanitarnu organizaciju, a na području bivše Jugoslavije i drugih zemalja pogođenih ratom izgradio je karijeru u humanitarnom sektoru.

'Nadam se da ću se i ja baviti humanitarnim poslom za koju godinu i da ću od toga napraviti karijeru. Uvijek mi je govorio o ljudima kojima je pomogao i ja bih željela činiti to isto', rekla je Bethany Haines.

Potvrdila je da tijelo njezina pogubljenog oca još nije vraćeno obitelji.

'Ne, nisu nam ga vratili. Ne znam žele li nam samo produbiti bol ili misle da nam ga ni ne trebaju vratiti, ali kao kći nekoga tko je ubijen, htjela bih zatvoriti to poglavlje. To želi i cijela obitelj. Pokušali su nas povrijediti tako što su nam uzeli našeg bližnjeg, ali nisu uspjeli u tome jer će svatko tko je poznavao Davida sačuvati jedan dio njega u sebi', kazala je još Bethany.

'Znam da bi moj otac bio dirnut tolikom brigom i podrškom koju su nam ljudi dali', zaključila je Bethany Haines.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:02