BURNO U SABORU

Kekin i Orešković osudile privođenje zbog navodnih prijetnji premijeru: ‘Plenković nije žrtva‘

Orešković je ustvrdila da se kod privođenja 72-godišnjaka radi o zlouporabi vlasti i korištenju represije radi zastrašivanja javnosti

Ivana Kekin

 Damjan Tadic/CROPIX

Saborske zastupnice Ivana Kekin (Klub zeleno-lijevog bloka) i Dalija Orešković (Klub Centra i GLAS-a) osudile su u utorak policijsko privođenje 72-godišnjaka zbog navodnih prijetnji premijeru Andreju Plenkoviću putem Facebooka, poručivši da žrtva nije premijer, nego građani.

- Niste žrtva Vi niti vaši stranački drugovi, već oni kojima se upućuju stvarne prijetnje kao što su novinari, oni koji su ostali bez posla i žive u blokadi, oni koji zbog korupcije i klijentelizma ne mogu bez stranačke iskaznice naći posao, oni koji su pobjegli iz zemlje zbog besperspektivnosti, oni koji svoje frustracije mogu izraziti tek kritikom Vas i Vlade - poručila je Kekin premijeru.

U slobodnom iznošenju stajališta u ime kluba naglasila je da su "ekspresna uhićenja" predviđena u onim situacijama u kojima se premijer osjeća ugroženo, kad mu se uputi kritika koja se proglašava diskriminacijom, prijetnjom, dehumanizacijom i govorom mržnje.

Zlouporaba vlasti i represija radi zastrašivanja javnosti

Orešković je pak ustvrdila da se kod privođenja 72-godišnjaka, koji je na Facebooku objavio da premijera Plenkovića "treba dočekati pokvarenim jajima" kad dođe u Zadar, radi o zlouporabi vlasti i korištenju represije radi zastrašivanja javnosti.

"Zdrav razum nalaže da policajci nisu pretraživali frižider i da su prilikom privođenja bili svjesni da se ne radi o ozbiljnoj prijetnji", rekla je Orešković.

Privođenje je ocijenila nezakonitim te navela da građani ne vjeruju premijeru ni ministru unutarnjih poslova.

"Građani su poniženi i izdani u ovoj HDZ-ovoj državi, no neće pristati da budu ušutkani", istaknula je.

HDZ: 'Neistine i objede kako bi se maknuo fokus s bitnih problema'

Odgovorio im je Branko Bačić (Klub HDZ-a) i njihova izlaganja opisao kao neistine i objede kako bi se maknuo fokus s bitnih problema.

Kritizirao je tako ukidanje mjere roditelj-odgojitelj u Grad Zagrebu, ali i podsjetio na sukob interesa gradonačelnika Tomislava Tomaševića zbog kadroviranja.

Milorad Pupovac (Klub SDSS-a) u slobodnom je govoru upozorio na nasilje i prijetnje koje doživljavaju lokalni čelnici koji su se usprotivili korisnicima poljoprivrednih zemljišta čija stoka uništava tuđe vrtove i usjeve.

Načelnik općine Udbina koji se pobunio suočava se s prijetnjama opasnima po život, dok posjednici ne vode brigu o životinjama, ubiru poticaje i prijete, rekao je Pupovac i naglasio da od takvog načina razvoja poljoprivrede i poticaja država nema nikakve koristi.

Katarina Peović (Klub HSS-a i RF-a) osvrnula se na trgovanja povlaštenim informacijama u HNB-u, ustvrdivši kako bi ishod mogao biti da nitko ne odgovara jer je sve po zakonu. Povukla je paralelu i s Podravkom gdje svaki član Uprave ima pravo kupiti 7500 opcijskih dionica po 364 kune i prodati na burzi za oko 700 kuna te zaraditi po 2,5 milijuna kuna.

"To je po zakonu, a je li pošteno, to je drugo pitanje", rekla je.

Boris Lalovac (Klub SDP-a) ukazao je na pritisak inflacije, ali i uvođenja eura na standard građana, predloživši formiranje radne skupine koja bi pratila cijene prehrambenih proizvoda narednih godinu dana. Predložio je i promjenu indeksacije mirovina za košaricu dobara koju koriste umirovljenici, kako bi udar bio što manji.

Stipo Mlinarić je u ime Kluba Domovinskog pokreta govorio o dvostrukom plaćanju poreza građana koji su odselili u inozemstvo, pitajući odakle tolika bešćutnost nadležnog ministra prema onima koji su svojim odlaskom rasteretili državu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 02:38