RASPRAVA U SABORU

Kekin: ‘Presuda ESLJP-a u slučaju Madine dokaz je da je vrijeme za prijevremene izbore‘

Kazala je da je presuda ESLJP -a usmjerena prema državi no da ne može odgovornost pasti na teret čitave države.

Ivana Kekin

 Darko Tomas/Cropix

Zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka Ivana Kekin ustvrdila je u srijedu da je presuda Europskog suda za ljudska prava (ESLJP) o šestogodišnjoj afganistanskoj djevojčici Madine Hosseini još jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore.

"Presuda koja se tiče Madine još je jedan dokaz da je vrijeme za prijevremene izbore”, kazala je Kekin u slobodnom iznošenju stajališta u ime svog kluba.

Kazala je da je presuda ESLJP -a, po kojoj je povrijeđeno pravo na život šestogodišnje afganistanske djevojčice, usmjerena prema državi no da ne može odgovornost pasti na teret čitave države.

Odgovornost je prije svega na ministru Davoru Božinoviću, ravnatelju policije Nikoli Milini, načelniku Uprave za granice Zoranu Ničeno, državnoj tajnici Tereziji Gras, navela je Kekin.

Mario Kapulica (Klub zastupnika HDZ-a) u slobodnom govoru ponovio je da nikada nije bio u klubu u Slovenskoj 9 te otkrio da je učinio još jedno poligrafsko testiranje na koje ga je izazvao Mostov zastupnik Nikola Grmoja.

image

Mario Kapulica

Damjan Tadic/Cropix

"Grmoja ničim izazvan ponavlja laž da sam išao u klub u Slovenskoj 9”, kazao je Kapulica pokazujući rezultate poligrafa za koje tvrdi da pokazuju da Grmoja laže .

Kapulica je također negirao sve insinuacije da ima ikakve veze s novcem koji je u aferi Janaf pronađen kod Gorana Puklina ili da ima veze sa zapošljavanjem Željka Fadljevića u Hrvatskoj lutriji te svim Mostovcima uputio novi izazov.

Idemo na poligraf i onaj koji laže otići će iz politike, kazao je Kapulica.

Poručio je i da će Grmoju odsad zvati Matko, po jednom doušniku Službe državne sigurnosti u redovima HDZ-a iz 1989. godine.

Arsen Bauk (Klub zastupnika SDP-a) pozvao je da se zabrani skup najavljen za 10. travnja u ulici Ruđera Boškovića u Splitu za koji tvrdi da slavi obljetnicu stvaranja NDH.

image

Arsen Bauk

Damjan Tadic/Cropix

"Takav skup pljuje u lice kako demokratskim standardima suvremenog zapadnog svijeta koji je aktivno sudjelovao u antifašističkoj koaliciji u Drugom svjetskom ratu tako i djelovanju pravne države i vladavine prava i ne predstavlja afirmaciju dostojanstva Domovinskog rata”, kazao je Bauk.

"Žele nam poručiti da se Domovinski rat nije vodio da se uspostavi Republika Hrvatska kao sljednica ZAVNOH-a nego kao sljednica NDH", dodao je i pozvao ministara unutarnjih poslova da zabrani skup.

Dalija Orešković (Klub zastupnika Centra i GLAS-a) zatražila je pak od novog ministra graditeljstva Ivana Paladina da se očituje na njezina pitanja o upravljanju državnim nekretninama a kako bi se utvrdilo je li ministar obrane Mario Banožić pogodovao sam sebi i zloupotrijebio položaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. listopad 2023 05:20