NOVO POSLOVNO CARSTVO

KERUM D.O.O. JE U STEČAJU, ALI CVJETA NOVA TVRTKA, KRUŠČICA: Iako mu je trgovački biznis otišao u stečaj, bivši gradonačelnik nema razloga za brigu

 
Željko Kerum sa suprugom Fani
 Ante Čizmić / Cropix

Iako je trgovački biznis Kerum d.o.o. otišao u stečaj, poduzetnik i bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum nema razloga za egzistencijalnu brigu jer tvrtka njegove supruge Fani Kerum Kruščica d.o.o. ostvaruje godišnji prihod veći od 12,4 milijuna kuna.

Kerum se, očito, nakon sloma velike kompanije s lancem trgovina i izleta u političke vode prebacio u građevinski i turistički biznis za koji je registrirana tvrtka njegove supruge.

Pokušali smo jučer razgovarati s Kerumom, ali nije odgovarao na pozive. Vezano uz njegovu novu poslovnu nišu, građevinu, zanimljivo da je na čelu splitskog Ureda za prostorno planiranje, uređenje i zaštitu okoliša sjedi upravo Branka Mimica, nekadašnja Kerumova savjetnica za urbanizam. Kerum se jučer, naime, oglasio priopćenjem nakon što je njegova tvrtka otišla u stečaj.

Konačni udarac

- Trgovački sud u Splitu donio je odluku o otvaranju stečaja tvrtke Kerum d.o.o. Ne planiram se žaliti na tu odluku jer smatram da je otvaranje stečaja zapravo jedino rješenje. Kerum d.o.o. već je šest godina u stanju mirovanja, odnosno ne obavlja poslovnu djelatnost, niti ima radnika - priopćio je Kerum i dodao da su “svi radnici, njih oko 2000 koji su radili za tvrtku Kerum d.o.o., zbrinuti, i da su bili isplaćeni u stopostotnom iznosu”.

Nova poslovna investicija supružnika Kerum, tvrtka Kruščica, koja je naziv dobila po uvali u Rogoznici, od osnutka bilježi rast prihoda pa su 2017. godine prijavili prihod u visini od 12,4 milijuna kuna, ali i rashod je bio pozamašan te su ostvarili dobit od samo 94,9 tisuća kuna.

No, tvrtka u financijskom izvješću navodi da je “knjigovodstvena vrijednost njezine materijalne imovine 2017. godine iznosila 44,3 milijuna kuna”.

“Materijalna imovina sastoji se”, navodi se u financijskom izvješću, “od zemljišta, građevinskih objekata, postrojenja i oprema, alata, pogonskog inventara i transportne imovine, biološke imovine, predujmova za materijalnu imovinu, materijalne imovine u pripremi, ostale materijalne imovine i ulaganja u nekretnine”.

Tvrtku je 2012. godine s temeljnim kapitalom u visini od 4,9 milijuna kuna osnovala Anita Horvat, majka Fani Kerum, a broji 18 zaposlenih i vodi turistički kompleks Perla u Rogoznici, gdje supružnici Kerum često borave ljeti, a zimi žive u vili na splitskim Mejama. Tvrtka Kruščica, isto tako, u Rogoznici od studenoga 2014. godine pa do studenoga 2024. godine ima koncesiju na plažu, uz naknadu od 35.000 kuna, a početkom ove godine uknjižili su se i kao vlasnici dijela zemljišta također u Rogoznici, što je vidljivo i u zemljišnim knjigama.

Nekretnina obitelji Kerum ni nakon stečaja njihovih kompanija ne manjka, pa se u samom Splitu na adresi na kojoj je prema podacima iz sudskog registra prijavljen Željko Kerum, u zemljišnim knjigama kao vlasnik poslovno-stambene zgrade vodi njegov brat Jure Kerum.

Zgrada na brata

Riječ je o stambeno-poslovnoj zgradi na pet etaža, i to stana od 75 četvornih metara u suterenu te stanova od 50-ak četvornih metara i 38 četvornih metara, kao i dva od 94 četvorna metra i 90-ak četvornih metara. Svi stanovi glase na Juru Keruma, a vidljiva je u zemljišnim knjigama i zabilježba o kreditu, i to iz 2017. godine u visini od 710.000 kuna kod Privredne banke Zagreb.

imovinska kartica I u samom Gornjem Ogorju, odakle dolaze Kerumovi, također posjeduju nekoliko kuća, oranica...

Kerum je u imovinskoj kartici 2012. godine naveo da tržišna vrijednost nekretnina u njegovu vlasništvu iznosi 3 milijuna i 283 tisuće eura. Tu su bila ubrojena zemljišta u Rogoznici i Splitu, kuća i vrt u Solinu i na Čiovu, kuća u Podstrani, kuća u Zagrebu te hotel Neva, za koji je vidljivo da danas u katastru glasi na njegovu bivšu suprugu.

“Dao bih još 380.000 kuna i 10 šlepera robe gratis samo da se Kerum više ne bavi biznisom”

Nakon šest godina uspješnog izbjegavanja stečaja, tvrtki Kerum, bivšeg splitskog gradonačelnika Željka Keruma, presudio je proizvođač čipsa i flipsa Kanaan zbog neplaćenog duga od 381 tisuće kuna. Nakon godina čekanja sada će više od 800 vjerovnika moći namiriti svoja potraživanja (ukupan Kerumov dug iznosi 1,7 milijuna kuna) od prodaje Kerumovih nekretnina u Milni, Supetru, Splitu, Zadru, Zagrebu, Trogiru, Drnišu i Dubrovniku. Kako je Kanaanu uspjelo Kerum napokon “otjerati” u stečaj?

- I ja se to čudim. Uspjeli smo zahvaljujući našem učinkovitom pravosuđu, zbog kojeg smo do pravde došli nakon samo šest i pol godina - ironično komentira Zvonko Popović, vlasnik tog proizvođača snacka iz Donjeg Miholjca, koji je Keruma tužio 2012. za dug od 381 tisuće kuna.

Tada su pokrenuli ovrhu, no Kerum je napisao prigovor u kojem je tvrdio da im ništa nije dužan. To je, naglašava Popović, bila laž:

- Odmah smo ukazali da je njegov prigovor nevaljan jer nije uopće obrazložen i bez dokaza. Nakon sedam mjeseci čekanja Trgovački sud u Splitu prihvatio je tako manjkav, nezakonit prigovor, ukinuo ovrhu i nakon šest mjeseci zakazuje prvo ročište na koje nitko u ime tvrtke Kerum nije došao. Donijeli smo sve potrebne dokumente, ali sud je tražio još dokaza. Tražili smo od Porezne uprave dokumentaciju u kojoj je vidljivo da je Kerum uzeo robu i odbio si pretporez, 25 posto, a ubrzo smo takvu potvrdu i dobili - prepričava.

Međutim, vidjevši u kojem smjeru to ide, krajem 2012. Kanaan podnosi prijedlog za stečaj tvrtke Kerum. Tad se opet pojavljuje bivši splitski gradonačelnik i govori da tvrtka ide u predstečajnu:

- Kerum nije imao uvjete za predstečajnu i mi smo to tvrdili od početka. Imao je uvjete za stečaj - konstatira Popović te ponovno ironično dodaje da nakon toga sud donosu odluku da se postupak parnice obustavlja iz “višeg interesa”. Iako je Kanaan uložio prigovor jer realno nije bilo uvjeta za predstečajnu, taj je postupak išao dalje. Zbog toga vlasnik Kanaana na cijeli proces gleda s dvije osnove:

- Jedan je legalan model u kojem se po sudu morate navlačiti više od šest godina, a drugi je predstečajni instrument u kojem je dovoljno da netko kaže da je dužan i sve se to prihvati bez preispitivanja. Mi govorimo o Kerumovu ukupnom dugu od 1,7 milijardi kuna u kojem većinu imaju rodbina i prijatelji kako bi imali presudan utjecaj na tijek predstečajne. Instrument predstečajne nitko nije stavio pod povećalo i rekao da se rade malverzacije. Nitko nije imao hrabrosti za to niti će itko odgovarati jer je Kerum lagao na sudu, a potom poslije priznao. Pa to je apsurd - kritičan je vlasnik Kanaana.

Čak kaže da nije ljut na Keruma, nego više na one koji su njemu i sličnima omogućili da se kroz rade takve malverzacije.

- Ja bih sad dao još 380 tisuća kuna i poslao 10 šlepera robe gratis, samo da se Kerum bavi politikom, a ne biznisom jer mu to ide bolje. I da se konačno promijeni zakon, a ne da se pravosudne reforme svode na promjene sjedišta i naziva sudova - poručuje Popović. (Jasmina Trstenjak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 12:18