KERUMOV BIZNIS

KERUM I ROĐACI U 22 TVRTKE DUGUJU ČAK 2,36 MILIJARDI KUNA! Jutarnji istražio financije obitelji Kerum

Imovina tvrtki na papiru vrijedi više od dugova, ali se njezin veći dio sastoji od udjela ili dionica i zajmova, a to se ne smatra pouzdanom imovinom
 Vilić/CROPIX

Dugovi 22 poduzeća u vlasništvu splitskog gradonačelnika Željka Keruma i članova njegove šire obitelji iznose 2,36 milijardi kuna, a vrijednost njihove imovine prema bilancama za 2011. godinu je 2,73 milijarde kuna iz čega bi se moglo zaključiti da kompanije, promatramo li njihovo poslovanje zajedno jer su vlasnički povezane kroz obitelj mogu pokriti sve svoje dugove, jer ih imovina premašuje za 367,8 milijuna kuna.

No kada se uzme da je velik dio imovine tih poduzeća zapravo financijska imovina sačinjena od udjela ili dionica kod povezanih poduzetnika ili se odnosi na zajmove, depozite i potraživanja od povezanih poduzetnika što se ne smatra pouzdanom imovinom u smislu naplate u eventualnom stečaju omjer duga i imovine daje sasvim drugačiju sliku Kerumova poslovnog carstva.

Ključna tvrtka

Oduzme li se samo značajnija financijska imovina od ukupne, 22 tvrtke raspolažu sa 1,63 milijarde kuna imovine, a dužne su 2,73 milijarde kuna, što znači da je upitno mogu li u slučaju stečaja imovinom pokriti najmanje 726,4 milijuna kuna dugova, pokazuje analiza bilanci sa poslovnog servisa www.boniteti.com.

Kerumovo ključno trgovačko poduzeće Kerum d.o.o., poznatije po maloprodajnom brendu trgovina Kerum i zapošljava 1054 radnika dužno je 855,8 milijuna kuna, od čega je 540,5 milijuna kuna dug bankama i financijskim institucijama. Uz to za porez duguju 22,2 milijuna kuna. Imovina poduzeća iznosi pak 979,4 milijuna kuna, no čak se 492,9 milijuna kuna imovine odnosi na financijsku imovinu. U zemljištima i građevinskim objektima tvrtka ima 225,38 milijuna kuna imovine 315,12 milijuna manje nego što je dužna bankama i ostalim financijskim institucijama. Poslovanje Kerum financira najvećim dijelom iz obveza tvrke, odnodno tuđih sredstava, čak 87,23 posto, a svega 5,76 posto iz vlastitog kapitala.

Dugotrajna imovina

Drugo veće Kerumovo poduzeće, Neva Kerum koje se bavi turizmom i ugostiteljstvom ima 532,1 milijun kuna dugova i 474,55 milijuna kuna imovine od čega se 402,7 milijuna kuna dugotrajne imovine odnosi na udjele i dionice kod povezanih poduzetnika, a samo 16,67 milijuna kuna se odnosi na građevinske objekte iz čega se može zaključiti da Neva Kerum dugotrajnom imovinom u nekretninama ne pokriva niti svojih 208,39 milijuna kuna dugoročnih obveza prema bankama i ostalim financijskim institucijama.

Uz to, Kerum d.o.o. u blokadi je već 235 dana zbog poreznog duga, a i Neva Kerum d.o.o. isto je toliko dana blokirana. Na financijskim servisima ne vidi se pak je li Kerum pokrenuo postupak predstečajne nagodbe što je bio dužan učiniti jer su njegove tvrtke već odavno prekoračile rok od 60 dozvoljenih dana u blokadi. Jedan stečajni upravitelj objašnjava da su po novom zakonu o predstečajnom postupku koji je stupio na snagu u listopadu prošle godine, sve tvrtke koje su na taj dan bile u dugovima te blokadi zbog istih, bile obvezne pokrenuti postupak do 31. prosinca 2012.

- Porezna je sada počela slati kazne onima koji nisu to učinili, a 235 dana je debela blokada - kazao je stečajni upravitelj.

Članovi obitelji

Kerum d.o.o.o osnovao Željko Kerum u prosincu 1995. godine, danas je članica uprave Željka Kerum Topalušić, koja je na toj poziciji ove godine zamjenila Kerumova brata Juru Keruma. Željka Kerum Topalušić je kčerka Jure Keruma. Na čelu te tvrtke izredali su se brojni članovi obitelji Kerum: prvo Željko Kerum, pa je njegova sestra Nevenka Bečić koja je bila članica uprave od 1997. do 2012. nakon čega je otišla u saborske klupe.

Nevu Kerum do lipnja 2012. vodio je Jakov Kerum, nećak splitskog gradonačelnika, a otada je funkciju članice uprave preuzela isto tako Željka Kerum. Tvrtku je osnovao Željko Kerum, i to 2005. godine. U vlasništvu te tvrtke vodio se hotel Neva u Podstrani koji je preuzela tvtrka Pjaca Rosa čija je članica uprave bivša supruga Željka Keruma Anka Kerum. Ona je 2012. godine osnovala još jednu tvrtku Hotel Central.

I ostalim Kerumovim tvrtkama na položajima su članovi obitelji. Tako je Daliborka Bečić, Kerumova nećakinja i kćerka Nevenke Bečić, ključna osoba u tvrtki Lora d.o.o. Ona je isto tako zaposlena u splitskog gradskoj tvrtki Vodovod i kanalizacija. Isto tako se u brojnim tvrtkama spominju i Goran, Igor i Mara Sapunar.

Inače, Igor Sapunar sin je Petroslava i Mare Sapunar, Kerumove sestre, a u Kerumovim poslovima pojavljuje se i njihov drugi sin Goran Sapunar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 21:17