LOKALNI IZBORI

Kerum: ‘Neka sam bahat, pobjeđujem u prvom krugu i koalirat ću sa svima!‘

Rezultati agencije koju je Kerum svojevremeno nazvao ‘klošarskom‘, ovaj put mu nisu tako mrski
 Bozidar Vukicevic/Cropix

Kao što se sve češće može čuti, nadolazeći lokalni izbori su za Split dosad najneizvjesniji. Poznata stranačka lica mjesto su uglavnom ustupila "novacima" kojima se, čini se, baš i ne žuri iskoračiti iz anonimnosti. SDP nije ni predstavio svoga kandidata, dok Željko Kerum već tabana put za još jednu interesantnu i atraktivnu kampanju, piše Slobodna Dalmacija.

Dodatan zalet zasigurno su mu dali i rezultati telefonske ankete koju je tijekom siječnja za stranku Centar provela agencija Ipsos Puls. Iako 62 posto od 600 ispitanih građana o Kerumu ima negativan dojam, s 14,9 posto glasova prednjači pred ostalim potvrđenim i možebitnim kandidatima.

image
Željko Kerum
Božidar Vukičević/cropix

Rezultati agencije koju je svojevremeno nazvao "klošarskom", ovaj put mu nisu tako mrski. Ipak u razgovoru s kolegom Ivicom Markovićem napominje da bez SDP-ova kandidata utrke nema.

- Mnogi će reći da sam bahat i samouvjeren, neka samo govore, ali ja vjerujem u svoju izbornu pobjedu, odnosno pobijedit ću i to moram pobijediti u prvom izbornom krugu, jer sve ostalo je gubljenje vremena.

Međutim, ova anketa ugledne agencije nije realna slika onoga što se događa u Splitu. Ljevica, a tu prvenstveno mislim na SDP, još nije odlučila tko će joj biti kandidat u utrci za gradonačelnika. Oni imaju svoju publiku i oni će odnijeti dio glasova - kaže Kerum, dodajući da kao ozbiljnog kandidata SDP-a vidi samo jednu osobu - Joška Markića.

Ako ne ostvari zacrtanu pobjedu, ide u koaliciju, kaže.

- Ići ću u koaliciju sa svima koji Splitu i njegovim stanovnicima žele boljitak i napredak. Oni su svi rekli da bi radije išli u koaliciju s crnim vragom nego s Kerumom, a ja im odgovaram obrnuto.

Ja bih sa svima njima išao u koaliciju. Najveći problem mojih protukandidata je "kompleks Kerum", i oni su toga svjesni. Za sve njih ja sam prihod, a oni su rashod za grad - zaključio je.

Vice Mihanović, izgledni, no još uvijek neslužbeni kandidat HDZ-a, koji je na Ipsosovoj anketi s 14,5 posto glasova Kerumu za petama, nije želio komentirati rezultat. Kako kaže, ankete ne smatra vjerodostojnima.

- U principu ne komentiram ankete. Vjerodostojnost anketnih agencija je ozbiljno narušena tijekom posljednjih parlamentarnih izbora. Jedina prava anketa bit će 16. svibnja, građani Splita su jedini koji odlučuju – poručio je kratko.

Nezavisna Branka Ramljak ne skriva oduševljenje, jer da su sutra izbori, biralo bi je 13,1 posto ispitanih Splićana.

image
Branka Ramljak
Saša Burić/cropix

- Moram reći da sam presretna, jer sam u ovome potpuno nova u odnosu na sve ostale. To je jedan signal da moram zapeti još jače. Vrijeme koje je pred nama ću iskoristiti da budem prisutnija i istaknutija, da govorim o temama koje su bitne za naš grad, pa da i građani koji me nisu imali priliku upoznati stvore svoj stav o meni - kaže.

Nada se pobjedi, ali ni koalicija joj nije strana. No, ne s bilo kim, jer kandidirala se, kaže, nezadovoljna načinom na koji je grad do sada vođen.

- Obraćam se ljudima i s lijeve i s desne strane, svima koji vole grad, žele promjene i da se o Splitu više ne govori u posprdnom tonu. U posljednja tri ciklusa imamo loša iskustva s koalicijama, ali nisam protiv njih, ima dosta primjera lokalnih zajednica u kojima funkcioniraju. Ja imam svoj cilj - vrlo časno, pošteno, transparentno i odgovorno sam ušla u ovo i željela bih okupiti takve ljude – kaže Ramljak.

Za razgovore je otvoren i Ivica Puljak, koji se u Ipsosovoj anketi prvi put našao kao predstavnik Centra na lokalnim izborima. Od 12,2 posto glasova ispitanih Splićana, još mu je draže saznanje da ga čak 45 posto njih ocjenjuje pozitivno.

image
Ivica Puljak
Srđan Vrančić/cropix

- Rezultati su ohrabrujući. Drago mi je vidjeti da ljudi dosta pozitivno gledaju na mene, među ponuđenima su me ocijenili najpozitivnije, što je, rekao bih, dosta dobar rezultat.

Drago mi je vidjeti i da me građani shvaćaju kao najozbiljnijeg kandidata na centru i lijevo od centra - veli. Ako se odluči za kandidaturu, o čemu će javnost obavijestiti uskoro, koncentrirat će se, tvrdi, na pozitivne projekte i viziju Splita koji može postati najbolji grad u Hrvatskoj. Nada se pobjedi, no ne isključuje suradnju s drugim opcijama, osim s HDZ-om i HGS-om, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:59