IZIGRANI RADOJKOVIĆ

Kerum nije platio SDP-u 400.000 kn?

Kako doznajemo, Kerum je svom prijatelju Radojkoviću obećao financirati spotove za kampanju, ali je nakon poraza od toga odustao

SPLIT - SDP-ov kandidat za splitsko-dalmatinskog župana Veljan Radojković, nakon što je izgubio od HDZ-ova kandidata Ante Sanadera, nema namjeru u stranci predati mandat na raspolaganje.

- Nikad u bastionu HDZ-a nismo ostvarili bolji rezultat - izjavio je Radojković koji je osvojio 38,30 posto glasova, ali je stranka jako loše prošla u nekim od tradicionalnih uporišta poput Makarske i većine dalmatinskih otoka.

U kampanji ga se počelo prozivati zbog prijateljskog odnosa s poduzetnikom i protukandidatom SDP-a u utrci za gradonačelnika Splita Željkom Kerumom. Posebice se spominje obećano Kerumovo sponzorstvo za Radojkovića tijekom prošlih parlamentarnih izbora u 10. izbornoj jedinici.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, Radojković je ostao dužan oko 400.000 kuna lokalnoj televiziji za snimanje serije preizbornih TV spotova. Radojković i Željka Antunović, tada nositeljica liste u izbornoj jedinici, nisu konzultirali središnjicu u Zagrebu za odobrenje tih troškova.

Dug narastao od 2007.

Radojković je tvrdio da će račune ionako platiti sponzori stranke, a među njima i njegov prijatelj Željko Kerum. Dug je od 2007. rastao, a ipak ga je, kako doznajemo, nevoljko podmirila zagrebačka središnjica SDP-a prije lokalnih izbora bojeći se skandala. Kerumovo neodržavanje obećanja Radojkoviću očito je rezultat procjene da poraz liste SDP-a ipak ne treba financijski podržati jer od Radojkovića i Antunović neće biti neke koristi.

Veljan Radojković pak demantirao je da ga je Kerum ikada financirao.

- Namjerno sam rekao da smo prijatelji. Znao sam da će krenuti ovakve priče - tvrdi Radojković. Dodaje da se to dogodilo zato što su u Splitu suprotstavljeni bili kandidati SDP-a i Kerum.

- Ali to nije promijenilo moj prijateljski odnos s Kerumom. Mi smo zajedno radili, družili se, povezani smo obiteljski. To su priče koje netko pokušava plasirati da bi naštetio Kerumu i meni. Politika nema veze s tim. Na lokalnim izborima nisam podržavao Keruma. Naravno da sam želio da naš kandidat uspije - izjavio je Radojković koji je između dva kruga ponosno istaknuo koliko je glasova dobio u Splitu kao da se kandidirao za gradonačelnika.

Direktor Kanala 5 Tonči Šundov izjavio je da mu ni Kermu ni Radojković, a ni SDP, ništa ne duguju.

- Imam dobru poslovnu suradnju i s jednim i drugim. Ni jedan mi ništa ne duguje - izjavio je Šundov, ali je isto tako dodao da o ‘bivšim poslovima ne bi govorio’.

‘Nije bilo dogovora‘

U Kerumovu stožeru doznajemo da su Radojković i splitski poduzetnik prijatelji iz školskih dana.

- Ne znam ništa o bivšim Kerumovim financiranjima - rekao je Krešimir Macan.

Na pitanje je li Kerum odustao od imenovanja svog kandidata za župana Splitsko-dalmatinske županije upravo zbog dogovora s prijateljem Radojkovićem, Macan odgovara da nije bilo nikakvih dogovora.

- Naš kandidat za župana trebao je biti Pero Sapunar. No, procijenili smo da bismo time ‘ubili’ stožer u Splitu, a to nismo željeli riskirati. Nismo imali vremena - izjavio je Krešimir Macan.

Željka Antunović: Ako smo i platili neki račun, to je sasvim normalnoŽeljka Antunović rekla je da zna da je Kerum svojedobno financirao SDP, ali dodaje da to nije bilo na posljednjim parlamentarnim izborima. Nije upoznata sa zaostalim dugom, ali joj je poznato da je danas sve podmireno.

- Koliko znam, središnjica SDP-a potrošila je velik novac na posljednjim izborima, pa ako je i platila neki račun u desetoj izbornoj jedinici, to je sasvim normalno. Jednako tako platila ih je i u drugim izbornim jedinicama - izjavila je Antunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:05