POVRIJEĐEN I LJUT

Kerum poručio Kosor: Nisam ja šteker da trčim za vama!

 Duje Klarić/CROPIX

Idila u odnosima između premijerke Jadranke Kosor i splitskoga gradonačelnika Željka Keruma nije (pre)dugo trajala: i dok se nakon njihova posljednjeg sastanka u jednom splitskom restoranu krajem siječnja danima nagađalo o mogućem koaliranju, jučer su se mimoišli jer je Kerum odbio doći na regionalni sajam vojne opreme i oružja u Splitu koji je otvorila upravo premijerka, uz nazočnost vojnog vrha, piše Slobodna Dalmacija .

Naime, splitski se gradonačelnik, suprotno najavama i uvodnom pozdravu organizatora, nije pojavio među uzvanicima u Spaladium Areni. Nimalo slučajno. Gradonačelnik je uvrijeđen jer je, kako nam je kazao, prekasno pozvan, i to u statusu gosta, a ne gradonačelnika grada domaćina sajma.

- Kao prvo, dobio sam pozivnicu u deset sati i tri minute, a početak je bio zakazan za deset sati! Ako se već ta manifestacija održava u Splitu, bilo bi korektno da se gradonačelnik pozove na uljuđen način, a ne ovako – pojasnio nam je Kerum, koji iz ponašanja protokola MORH-a “očitava” i politiku Vlade Jadranke Kosor prema njemu.

- Riječ je o ignoriranju i zaobilaženju, mene kao gradonačelnika, ali i Splita – uvjeren je Kerum da nije riječ o slučajnoj pogrešci protokola.

- Ovo se ne događa prvi put, nego stalno, i kad je u pitanju Vlada i kad se radi o predsjedniku države. Jasno je da oni službeno zaobilaze Split zbog gradske vlasti, to se ne može drugačije objasniti – drži gradonačelnik. Daljnja potpitanja nisu bila potrebna, riječi su same navirale:

- Dovoljno je vidjeti kako je i u famoznom Vladinom programu velikih investicija i projekata Split jednostavno zaobiđen! A nije istina da nismo spremni za njihovu realizaciju, bilo da se govori o Lori, pristaništu za kruzere koji bi nam donijeli po 30.000 gostiju samo u danima vikenda, ili recimo o knjiženju Žnjana, Duilova. Split ima potencijala da bude svjetski centar turizma, ali ne uz vojsku i stalnu mogućnost da u Loru dolaze NATO-ovi brodovi, na čišćenje ili sidrenje, svejedno! Kerum je, osjeti se to i u tonu, razočaran premijerkom, iako ipak bira riječi kad govori o njihovu odnosu:

- Preda mnom je zvala svoje podređene i dala im nalog da se pokrenu neki projekti vezani uz Split. Ali, ništa se nakon toga nije dogodilo. Upitan ljuti li se zbog svega na premijerku, kazao je: - Ne krivim nikoga, ali se ipak radi o ignoriranju. To sam zapravo rekao i na GAST-u. Neću dozvoliti da me se omalovažava, moju funkciju i grad Split, drugi po veličini grad u državi.

Nisam ja šteker da se nekom uvlačim, ali ovo stalno zaobilaženje reda i načina nas nikud ne vodi. Neka nas slobodno ignoriraju, sami ćemo realizirati sve projekte! - prkosno će na kraju poručiti Kerum, ogorčen i učinkom saborskih zastupnika iz Splita koji, kako kaže, “u Saboru brinu o poštivanju stranačke stege, a zaboravljaju interese svoga grada i birača koji su ih izabrali”.

Originalni članak pročitajte na Slobodnoj Dalmaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. lipanj 2024 05:21