USKORO I POTPIS

Kerum se spasio ovrhe: Končaru je dao 50 posto hotela Marjan i upravljačka prava u zamjenu za dugove

Split, 240211.U Banovini odrzana tematska sjednica o zastiti park sume Marjan. Na slici: Zeljko Kerum jako zabrinut.Foto: Jadran Babic / CROPIX
 Jadran Babić / CROPIX

SPLIT - Željko Kerum i sveprisutni poduzetnik Danko Končar dogovorili su detalje kupoprodaje hotela Marjan . Ugovor o partnerstvu dva bi biznismena mogla potpisati već za koji dan, moguće u subotu kada se očekuje Končarov dolazak u Split.

Premda ni jedna ni druga strana tu informaciju još uvijek ne žele potvrditi, ali ni demantiraju, iz izvora bliskih Končaru doznajemo da su početkom ovog tjedna dogovoreni svi bitni elementi ugovora koji se upravo pišu. Končar je navodno već obavio i razgovor s najvećim Kerumovim vjerovnikom u tom projektu, Hypo bankom koja potražuje 34 milijuna eura.

Tu je još oko 15 milijuna eura duga izvođačima radova koji su zbog neplaćanja i obustavili uređenje hotela na splitskoj Zapadnoj obali. Za dovršetak tog najambicioznijeg projekta splitskog gradonačelnika potrebno je između 25 i 30 milijuna eura. Dakle, Končar bi kupnjom Marjana preuzeo gotovo 80 milijuna eura ukupnih financijskih obveza. Nakon neuspješnih pregovara s bankama oko reprograma dospjelih kreditnih obveza i osiguranja dodatnog novca za dovršetak gradnje Marjana, splitski je gradonačelnik krenuo u potragu za kupcem ili partnerom. Preko jednog Končarova zagrebačkog prijatelja došao je u kontakt s nesuđenim kupcem hrvatskih brodogradilišta i navodno su se brzo razumjeli.

Emotivno vezan uz hotel

Kerumova pregovaračka pozicija i nije sjajna jer je u javnost i prije izašla informacija da mu banka prijeti ovrhom ako ne podmiri dospjeli kredit. Kerum je, kako doznajemo, Končaru pošteno priznao da je na Marjan, projekt uz koji se jako vezao, potrošio gotovo 113 milijuna eura i spreman je na svaki dogovor koji garantira da će taj hotel konačno biti i dovršen, pa čak i po cijenu da on uloženo nikada ne vrati.

Iz trgovine s Konačerom on doista neće dobiti ni kune, ali mu zato ostaje polovica vlasništva, no bez ikakvog utjecaja na upravljanje i nastavak radova. S druge je strane Končar koji je u Hrvatskoj, prvenstveno u Istri, kupio ili konkurirao za više velikih turističkih projekata, ali ni na jednom radovi još nisu počeli. Projekte Barbariga i Dragonera, kao i projekt marine i hotela na području Katarine Monumenti koče, prema tvrdnjama Konačarovih suradnika, konzervatori, arheolozi, ali i neusvojeni urbanistički planovi.

Premda je odbijen kao kupac tri državna brodogradilišta, Končar navodno ne odustaje od drugih “industrijskih” projekata, prvenstveno vezanih uz energetiku. On je još uvijek u epicentru nedovršenog pravosudnog procesa u kojem svoju bivšu suradnicu i prijateljicu Vinku Cetinski tereti za krađu desetaka milijuna eura kroz prenapuhane kvadrate istarskih zemljišta.

Bogatstvo na rudnicima

U svakom slučaju, bit će zanimljivo pratiti kako će se razvijati tek uspostavljeni partnerski odnos između čovjeka koji je, prema vlastitim pričama, bogatstvo zaradio na južnoafričkim rudnicima i splitskog trgovca čije se poslovno carstvo ovih dana temeljito rastače i raspada.

Tomislavu Mamiću i njegovoj tvrtki Tommy Kerum je prepustio sve svoje velike dućane u Splitu i okolici nakon što mu je godinu prije prodao i sve trgovine južno od Splita.

Traže se kupci?

Prodao je i TV Dalmaciju koju je prije nekoliko godina kupio za 5 milijuna eura. Prema medijskim napisima koje do sada nije demantirao, Željko Kerum traži kupce i za sve ostale nekretnine u Zagrebu, Zadru i Splitu.

Jedna od najvrednijih, trgovački centar Joker, i kavana Central na splitskoj Pjaci nisu na dražbi. One su naime pripale njegovoj bivšoj supruzi, upisane su kao njezino vlasništvo premda ih Kerum i dalje vodi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:51