K ZA KULTURU

Kerum smjenio kazališno vijeće i poručio: Nemam favorita, nisam ja te struke

 Jakov Prkić/CROPIX

SPLIT – Željko Kerum smijenio je Kazališno vijeće splitskog Hrvatskog narodnog kazališta na sjednici Gradskog vijeća Splita u petak.

- To bi Kazališno vijeće najrađe mene smijenilo, ali to će morat pričekati . To je Vaša opcija i prošlo im je vrijeme i to je to - rekao je splitski gradonačelnik obraćajući se Marinu Jurjeviću (SDP).

Za smjenu četiri člana Kazališnog vijeća, Ivane Tomić Ferić, Vanesse Kleve, Gorana Sučića i Marka Pecotića glasalo je 13 gradskih vijećnika, SDP-ovci su bili protiv a HDZ je napustio vijećnicu za vrijeme glasovanja prosvjedujući što na sjednicu nije pozvan nitko od smijenjenih članova vijeća kako bi se čula i njihova strana priče.

Gradski vijećnici imenovali su nove članove, Marka Pecotića široj javnosti poznatog kao pjevača klape Iskon, Sanju Erceg Vrekalo, sopranisticu, Ivicu Pervana, profesora Ekonomskog fakulteta te novinara Joška Čelana.

Službeno objašnjenje smjene su „određene nepravilnosti koje svojim značenjem mogu dovesti do bitnih poremećaja u radu kazališta i dovođenja u pitanje njegovih temeljnih zadaća i to: izbor intendanta, izmjene i dopune Statuta, programsko i financijsko izvješće,“ a neslužbeno se priča kako je smjena provedena da bi gradonačelnik mogao za intendanta postaviti svoga čovjeka, prvaka opere Ivicu Čikeša.

Mediji su uz Čikeša spominjali i glumca Filipa Radoša, pa čak i Tonija Cetinskog. Navodno gradoonačelnikovi favoriti nemaju visoku stručnu spremu, a Kazališno je vijeće odbilo uvrstiti u Statut da se za intendanta mogu natjecati i osobe bez formalnog obrazovanja ako su istaknuti umjetnici.

Gradonačelnik međutim opovrgava te priče.

- Ne postoji moj favorit za intendanta niti me to interesira - izjavio je Željko Kerum.

- Ja nisam te struke, moja zamjenica Anđelka Visković vodi taj postupak. O budućem intendantu odlučit će struka u okviru propisa - obrazložio je.

Na primjedbe sada već bivših članova Kazališnog vijeća kako Split vode ljudi koji nemaju sluha za kulturu gradonačelnik je uzvratio kako su oni druga opcija te da sačekaju sljedeće lokalne izbore na kojima će možda dobiti priliku da oni biraju.

Prije početka sjednice Gradskog vijeća SDP-ovi vijećnici zatražili su da se na inicijativu tada još aktualnih članova Kazališnog vijeća u dnevni red sjednice uvrsti i prijedlog o razrješenju intendanta Milana Štrljića što je predsjednica Nevenka Bečić odbila objasnivši da je dnevni red sjednice već utvrđen u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:21