POSLJEDNJE VELIKO ISTRAŽIVANJE O SPLITU

Kerum tek treći, a Baldasar i Ivanišević favoriti za 2. krug

Istraživanje ukazuje da je većini splitskih birača dozlogrdio redikulozni političar kakav je Kerum

Čini se kako postoje realni izgledi da kandidat SDP-a Ivo Baldasar pobijedi na izborima za gradonačelnika Splita. Prema istraživanju koje je provela Nova TV, nekoliko dana prije lokalnih izbora u vodstvu je SDP-ov kandidat. Pokažu li se ovi rezultati točnima, bila bi to velika pobjeda za SDP i premijera Zorana Milanovića. Još prije nekoliko mjeseci, Baldasarove šanse bile su tek teoretske, i izgledalo je da će SDP-ov kandidat ispasti već u prvom izbornom krugu. No, u ožujku je don Ivan Grubišić objavio kako se ne namjerava kandidirati, i čini se kako je veliki dio njegovih birača odlučio podržati Ivu Baldasara.

Neizvjesni drugi krug

Dakle, u prvom izbornom krugu u vodstvu je Ivo Baldasar koji bi dobio 24,2 posto, slijedi HDZ-ov kandidat Vjekoslav Ivanišević sa 19,5 posto, dok je treći, i posljednji koliko-toliko ozbiljan kandidat, aktualni gradonačelnik Željko Kerum za kojega bi glasalo 15 posto birača. Od ostalih kandidata Marijana Puljak osvojila bi 9,8 posto potpore Splićana, Anđelka Visković imala bi 9,6, a Tomislav Zaninović osvojio bi pak 5,7 posto birača.

Situacija se, ipak, mijenja u drugom krugu, koji bi mogao postati izuzetno neizvjestan. Vjekoslav Ivanišević u drugom krugu ima prednost unutar statističke pogreške i osvaja 44,9 posto, a Ivo Baldasar 41,8 posto potpore birača. Neodlučnih je 6,9 posto birača. No, kada se uzme mogućnost pogreške i neodlučni, 2. lipnja nekoliko stotina glasova odlučivat će o gradonačelniku. Ovo znači kako u drugom krugu rastu šanse HDZ-ova predstavnika.

Bez šanse za pobjedu

Ivo Baldasar pak u srazu s gradonačelnikom Kerumom osvaja Banovinu: SDP-ov kandidat osvojio bi 51,5 posto potpore birača, a Željko Kerum 32,4 posto, dok je neodlučnih 6,7 posto. Ovo ukazuje da se u SDP-u trebaju nadati da će Kerum prijeći u drugi krug, umjesto umjerenog konzervativca kakav je Ivanišević.

Kada je riječ o izborima za Gradsko vijeće Splita, SDP-ova koalicija dobiva potporu 19,2 posto birača, a HDZ-ova koalicija 19 posto birača. Lista don Ivana Grubišića osvaja 12,4 posto, Kerumova lista 9,6 posto. Lista Marijane Puljak osvaja 8,2 posto potpore, a Lista Anđelke Visković 8,1 posto.

Istraživanje Nove TV ukazuje na još jedan pozitivan trend - izgleda kako je većini splitskih birača dozlogrdio redikulozni političar kakav je Kerum koji, čak i ako uđe u drugi krug, gotovo nikako ne može pobijediti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:44